Охріменко Олена  

Перераховуємо наукову пенсію

//Кадровик України. - 2016. - №5. - С.34-35  ( 01.05.2016 )

Пенсіонери, які після призначення пенсії відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» (від 26 листопада 2015 р. № 848-VIII, далі — Закон № 848) відпрацювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників і набули не менш як 24 місяці страхового стажу, мають право на перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії.

Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника за весь період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року.

Тобто, під час проведення перерахунку пенсії враховується заробітна плата наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року з урахуванням сум заробітку за сумісництвом.

При цьому заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 року, яка була врахована під час призначення (попереднього перерахунку) наукової пенсії, не враховується.

Зарплата за роботу за сумісництвом враховується виключно за роботу на наукових (науково-педагогічних) посадах.

Отже, щоб заробіток за роботу за сумісництвом було враховано, особа має документально підтвердити, що посада (посади), яку вона обіймає, належить до наукових (науково-педагогічних). Таким підтвердженням є відповідна довідка.

Крім того, визначення заробітку, з якого обчислюється розмір пенсії, здійснюється на підставі довідок про заробітну плату.

Якщо ж період страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника починаючи з 1 липня 2000 року становить менш як 60 календарних місяців, для обчислення пенсії також враховується заробітна плата за основним місцем роботи за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу на посадах наукового (науково-педагогічного) працівника поспіль до 1 липня 2000 року, незалежно від перерв, що підтверджується довідкою.

Тобто, у випадку, коли особа після 1 липня 2000 року не відпрацювала на наукових (науково-педагогічних) посадах 60 місяців обов’язково враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяці роботи на наукових (науково-педагогічних) посадах, але лише за основним місцем роботи, тобто без урахування заробітку за сумісництвом.

У будь-якому разі період, за який враховується заробітна плата, з урахуванням виключення, передбаченого Законом № 848, не може бути меншим за 60 календарних місяців. Полный текст смотри в отделе периодики по адресу пр.Д.Яворницкого,18 и на сайте газеты:  http://www.kadrovik.ua/content/pererahovuyemo-naukovu-pensiyu