Зміни у пенсійному забезпеченні деяких категорій працівників

//Вісник пенсійного фонду України. - 2016. - №2. - С.42-43  ( 29.02.2016 )

З 1 січня 2016 року Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» № 911-VІІІ від 24.12.2015 внесені зміни, зокрема, до статті 37 Закону України «Про державну службу» (далі – Закон) щодо порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам. 
Статтею 37 Закону передбачено, що у період з 1 січня 2016 року по 31 грудня 2016 року особам (окрім інвалідів І та ІІ групи, інвалідів війни ІІІ групи, ветеранів військової служби та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), які працюють на посадах і на умовах, передбачених цим Законом, законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», призначені пенсії/щомісячне довічне грошове утримання не виплачуються. За наявності у особи посвідчення «Ветеран військової служби» та після надання його копії до органу Пенсійного фонду України виплата пенсії здійснюється у повному обсязі. Право на отримання пенсії у повному обсязі надається лише на підставі посвідчення «Ветеран військової служби», виданого у порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України № 1601 від 30 серпня 1999 року. Категорію осіб, яких віднесено до ветеранів військової служби, визначено статтею 5 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист». 
Якщо ж особа, отримуючи пенсію, призначену відповідно до статті 37 Закону України «Про державну службу», працює на інших посадах/роботах, пенсія, призначена згідно з цією статтею (крім інвалідів І та ІІ групи, інвалідів війни ІІІ групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»), розмір якої перевищує 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, виплачується в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, що втратили працездатність. Ветеранам військової служби, які, отримуючи пенсію, призначену відповідно до статті 37 Закону, продовжують працювати на інших посадах/роботах, тобто не на «спецпосадах», пенсія виплачується в розмірі 85% призначеного розміру, але не менше 150% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.
 Приклад 1. Гр. К. отримує пенсію, призначену відповідно до статті 37 Закону, в розмірі 3 476,25 грн., має посвідчення «Ветеран військової служби», працює в районній державній адміністрації на посаді головного спеціаліста відділу. Оскільки нормою Закону чітко визначено, що обмеження щодо виплати пенсій особам, які працюють, зокрема, на посадах державних службовців, не поширюються на ветеранів військової служби в період роботи на державній службі, після надання до органу Пенсійного фонду України за місцем перебування на обліку як отримувач пенсії посвідчення ветерана військової служби гр. К. має право на отримання пенсії в повному обсязі, тобто – 3 476,25 гривень. 
 Приклад 2.Гр. С. отримує пенсію, призначену відповідно до статті 37 Закону, в розмірі 1 825,17 грн., має посвідчення «Ветеран військової служби» та працює на підприємстві на посаді інженера. Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 и в интернете: http://www.pfu.gov.ua/pfu/control/uk/publish/article;jsessionid=E1732370CE0431189F2A7455A005DEF5.app1?art_id=243823&cat_id=38955