Нове в призначенні пенсій

//Позиция. - 2016. - С.7  ( 05.02.2016 )

Вже з цього року для нарахування пенсій не враховуватимуть заробітну плату за періоди страхового стажу до 1 липня 2000 року. Тобто, якщо раніше для обчислення пенсії брали всі дані із системи персоніфікованого обліку та, окрім цього, майбутній пенсіонер міг принести довідку про заробітну плату за 60 місяців підряд до 2000 року, то з 1 січня 2016 року актуальною є лише інформація із системи персоніфікованого обліку.
З липня 2000 року в країні було створено унікальну систему, яка обліковує відомості про всіх застрахованих осіб, інакше кажучи, про всіх працюючих і самозайнятих осіб. На сьогодні кожен, хто працює, має персональну облікову картку в системі персоніфікованого обліку, у якій за весь період трудового життя накопичуються відомості, що потім і є основою для обчислення пенсії. В цій системі містяться наступні дані:
- перелік страхувальників, які подають про вас відомості;
- за кожний місяць починаючи з 2000 року інформація про кожну застраховану особу щодо суми заробітку, з якої сплачено страхові внески, кількість днів для стажу, відмітки про сплату пенсійного/єдиного внеску;
- загальні показники за кожен рік помісячно: загальна сума заробітку, з якого сплачено страхові внески (усього та в межах максимальної величини), страховий стаж;
-відомості про спеціальний (пільговий) стаж і про стаж, який зараховують без сплати страхових внесків (БСВ) за страхувальниками та за роками.
Ознайомитися з цими даними та перевірити свої сплачені страхові внески можливо, зареєструвавшись на електронному порталі Пенсійного фонду України.
АЛГОРИТМ ДІЙ ДЛЯ РЕЄСТРАЦІЇ НАСТУПНИЙ:
1. Спочатку потрібно з'ясувати, у який територіальний орган Фонду вам слід звернутися. Підійти туди, узявши із собою ідентифікаційний код і паспорт, аби вже на місці оформити відповідну заяву. Це доведеться зробити особисто, і пов'язана така потреба із захистом інформації. У подальшому, для того, щоб моніторити інформацію із системи персоніфікованого обліку, не треба буде виходити з дому.
2. Після заповнення заяви ви отримаєте реєстраційний код (код заяви). Він необхідний для реєстрації на веб-порталі, тож зберігайте його в таємниці до закінчення реєстрації.
3. Код вводять лише раз під час реєстрації на порталі Фонду в пункт «Номер заяви».
4. Зазначте свій логін, пароль, адресу електронної пошти і натисніть «Зберег¬ти». Звертаємо вашу увагу: логін і пароль бажано вибрати такими, що не містять справжніх імені та прізвища. Виконання такої рекомендації підвищить рівень за-хисту персональних даних. На згадану адресу електронної пошти надійде лист для підтвердження реєстрації. Після підтвердження реєстрацію вважають завершеною.
5. Після цього ви можете отримати виписку із системи персоніфікованого обліку, так звану форму ОК-5. Для цього зайдіть на портал, натиснувши «Вхід до системи» та вказавши логін і пароль, які ви вводили під час реєстрації. Перейдіть до «Особистого кабінету», виберіть пункт «Виписка із системи персоніфікованого обліку». У кінці сторінки натисніть кнопку «Вивантажити».
 Полный текст смотри в отделе периодики по адресу пр. Д. Яворницкого, 18.