.  

Тарифи, пенсії та субсидії: чи чекати на зміни в лютому

//7я. - 2024. - №5. - С.2  ( 15.02.2024 )

Пенсії
З нового року в Україні підвищили прожитковий мінімум, що вплинуло на розмір пенсій. Відтак мінімальна пенсія зросла до 2361 грн (у 2023 вона становила 2093 грн).

Однак підвищені виплати українські пенсіонери зможуть отримати лише в березні 2024 разом із щорічною індексацією. Ця норма прописана у прикінцевих положеннях закону про Державний бюджет на 2024 рік.

Уряд планує провести індексацію з 1 березня, а дані для розрахунку її розміру стануть відомі в середині лютого. Як розповіла очільниця Мінсоцполітики Оксана Жолнович, коефіцієнт індексації залежить від рівня інфляції та середньої зарплати за попередній рік.

Жолнович нагадала, що і інфляція, і зарплата у 2023 році зростали.

"Відповідно точно буде відсоток, на який зростуть пенсії. Але більш чітко цей відсоток ми будемо мати в розрахунках до середини лютого", – сказала вона.

Таким чином, пенсії в лютому підвищувати не будуть. Доплати можливі лише в індивідуальному порядку.

Надбавки до пенсії за віком:

від 70 років – 300 грн
від 75 років – 456 грн
від 80 років – 570 грн
Крім того, можливі доплати за понаднормовий стаж, набутий після досягнення пенсійного віку, якщо особа продовжувала працювати. Для перерахунку треба особисто звернутися до органів ПФУ.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18, а також  в інтернеті:  

https://itvmg.com/news/tarifi-pensii-ta-subsidii-chi-chekati-na-zmini-v-lyutomu-93290