.  

Страховий стаж під час війни: як не втратити право на пенсію

//Пенсійний кур’єр»№25 (995) . - С.1,4  ( 24.06.2022 )

Якими можуть бути виходи із ситуації? Звісно, все індивідуально. Якщо призупинення трудових відносин обіцяє бути недовгим і відсутність кількох місяців страхового  стажу не вплине критично на його загальний обсяг,  можливо, варто його і перечекати. Разом з тим, якщо роботодавець не може чітко окреслити час простою, є кілька варіантів виходу із ситуації:

― Звільнитись і знайти іншу роботу, де роботодавець офіційно вас працевлаштує і сплачуватиме податки та ЄСВ.

― Звільнитись і стати на облік в центр зайнятості – весь час, протягом якого людина стоїть на обліку, зараховується до страхового стажу, хоч ЄСВ при цьому і не сплачується. Згідно із законом «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», період перебування на обліку в центрі зайнятості з виплатою відповідної допомоги по безробіттю має бути включеним до страхового стажу. Втім, це не стосується випадку, коли людина отримує від центру зайнятості одноразову виплату для організації підприємницької діяльності.

― Співпрацювати за договором цивільно-правового характеру (ЦПХ).  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті:

https://social.com.ua/lyshe-u-nas/specztema/strahovyj-stazh-pid-chas-vijny-yak-ne-vtratyty-pravo-na-pensiyu/?fbclid=IwAR18PXfO8bVOCHDYvXpntSwOy6KeOeWusNJCAmNlqe3mmRzhUH23boPMY10