Коваленко Н.  

Пенсія «за власним бажанням»: варіанти звільнення

//Держслужбовець. - 2015. - №5. - С.67  ( 01.05.2015 )

Перш ніж відповісти на запитання, давайте для зручності працівників, які звільняються за власним бажанням у зв'язку з виходом на пенсію за віком, назвемо «пенсіонерами-новачками». А ось ті, що оформили пенсію, але не побажали піти на заслужений відпочинок,а продовжили працювати, будуть у нас працюючими пенсіонерами.

 Отже, звільняється пенсіонер-новачок у зв'язку в виходом на пенсію.

Нагадаємо. Відповідно до ст, 37 Закону України «Про державну службу» від 16.12,93 р. № 3723-ХП (далі - Закон про держслужбу ) «на одержання пенсії державних службовців мають право чоловіки, які досяглу віку 62 роки, та жінки, які досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», за наявності страхового стажу, необхідного для призначенця пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченого абзацом першим частини першої статті 28 Закону України «Про загальнообов'язкову державне пенсійне страхування», у тому числі стажу державної служби не менш як 10 років, та які на час досягнення зазначеного віку працювали на посадах державних службовців, о також особи, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, незалежно від місця роботи на час досягнення зазначеною віку. Максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність.

При призначенні пенсії державного службовця застосовуються положення ст. 25 Закону про держ-службу, якою визначені категорії посад державних службовців, та Порядок обчислення стажу державної служби, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 03.05,94 р. № 283, яким визначаються посади і органи, час роботи в яких зараховується до стажу державної служби .     Полный текст смотри в отделе периодики Областной библиотеки по адресу: Днепропетровск, пр. К. Маркса, 18