Сушко Павло  

Чому так складно усиновити дитину?

//Голос України. - 2023. - №167. - С.2  ( 01.09.2023 )

своєчасний та повний облік цієї категорії дітей, як зазначає народний депутат, — це основа, з якого починається шлях дитини до родини.

Так, законодавчо цей процес має передбачати, що при набутті дитиною відповідного статусу — дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування — дані про це фахівцями служби у справах дітей громади вносяться у відповідну облікову картку дитини та включаються до Банку даних дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і робиться відмітка про те, чи підлягає дитина усиновленню. І з цього моменту дані про дитину мають бути відкриті для місцевих кандидатів в усиновлювачі.

Через місяць, за відсутності охочих у громаді усиновити цю дитини, її дані передаються на регіональний рівень. І тоді дитину мають змогу першочергово усиновити кандидати з цієї області, а при їх відсутності — з інших областей.

Ще через місяць анкета дитини, якщо не вдалося знайти для неї кандидатів в усиновлення, передається на центральний рівень.

Через рік перебування дитини на центральному рівні, за відсутності національних усиновителів, дитина підлягає міждержавному усиновленню. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18, а також  в інтернеті:  http://www.golos.com.ua/article/373049