Корнієнко Марина  

Платити чи не платити: про аліменти під час війни

// Юридична газета. - 2022. - 6 жовтня  ( 06.10.2022 )

під час дії воєнного стану в одержувача та платника аліментів, як і у мирний час, є право на укладення між собою договору про утримання дитини. Вимоги до форми та змісту такого договору не змінилися – договір має бути посвідчений нотаріально, а його умови не можуть обмежувати права дитини у порівнянні з тим обсягом прав, який встановлює закон.
Договір про утримання дитини можна укласти не тільки на території України, але і за кордоном – у посольстві або консульстві України у державі перебування сторін договору. Альтернативним варіантом є посвідчення договору в іноземного нотаріуса, який має повноваження на засвідчення справжності підписів сторін. У випадку посвідчення договору в іноземного нотаріуса батькам варто буде легалізувати договір для його подальшого використання в Україні або в інших країнах, якщо є відповідна потреба.
Зобов'язання з утримання дитини, закріплені в договорах, укладених до введення воєнного стану, так само залишаються чинними та обов'язковими до виконання. При цьому у разі невиконання платником аліментів своїх обов'язків одержувач аліментів має право звернутися до нотаріуса для вчинення на договорі виконавчого напису і розпочати процедуру примусового виконання.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/platiti-chi-ne-platiti-pro-alimenti-pid-chas-viyni.html