Простибоженко Олег  

Як стягувати аліменти, коли їх платник чи одержувач проживає за кордоном

//Урядовий кур'єр. - 2020. - №241. - С.7  ( 11.12.2020 )

1. До якого суду звертатися?

Перша можлива ситуація — коли платник аліментів проживає за межами України, а їх стягувач — на території України. Це одна з найскладніших ситуацій і, вочевидь, в такому випадку стягувачу аліментів буде необхідна кваліфікована правнича допомога. Також варто наголосити, що в таких справах з іноземним елементом застосовується не лише законодавство України, але також низка міжнародних багатосторонніх договорів у сфері стягнення аліментів (наприклад, Конвенція про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання 2007 р.) або двосторонніх договорів (наприклад, договір між Україною і Польщею про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах 1993 р.). Такі договори зазвичай передбачають, право якої держави підлягає застосуванню, та суд якої держави може розглядати справу про аліменти, а також встановлюють порядок взаємодії між органами влади різних держав з питань виконання рішення суду про стягнення аліментів.

Насамперед необхідно визначитися, в суді якої держави може розглядатися справа. Досить часто міжнародні договори передбачають підсудність справи як суду держави, в якій проживає стягувач аліментів, так і суду держави, в якій постійно проживає платник аліментів. Наголошу, що йдеться про постійне проживання особи в такій іноземній державі, що зазвичай передбачає проживання не менше 6 місяців упродовж року. У разі, якщо йдеться про тимчасовий виїзд за межі України, то можливість звернення до суду в такій державі відсутня.

В деяких випадках міжнародні договори закріплюють можливість судитися лише в тій державі, громадянином якої є дитина або стягувач аліментів (наприклад, Польща). В такому випадку звертатися доведеться саме до українського суду, незалежно від тривалості проживання в іноземній державі.

Якщо у стягувача є право вибору суду, до якого звертатися з позовом, тоді варто брати до уваги, що розмір аліментів в більш заможних державах є вищим, а тому доцільно розглянути можливість пред’явити позов у такій державі замість України. Наприклад, якщо платник аліментів проживає в Німеччині, а їх стягувач — в Україні, то доцільно розглянути можливість звернутися до суду в Німеччині, оскільки розмір присуджених там аліментів буде істотно вищим, ніж в Україні. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-styaguvati-alimenti-koli-yih-platnik-chi-oderz/