Костюченко Юлія  

Дошлюбне прізвище: як правильно поміняти

Урядовий кур'єр. - 2020. - №192. - С.7  ( 02.10.2020 )

Статтею 113 СКУ передбачено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв’язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Отже, вирішення судом питання про прізвище, яке бажає мати той з подружжя, який змінював його під час державної реєстрації шлюбу, залежить від зазначених відповідних вимог у поданій позовній заяві до суду, а саме, потрібно чітко зазначити, що при розірванні шлюбу необхідно відновити дошлюбне прізвище.

У разі якщо питання про вибір прізвища не буде зазначене як позовна вимога у даній позовній заяві, це призведе до необхідності повторного звернення особи та ухвалення судом додаткового рішення.

Відповідно до статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року №2398-VI (із змінами та доповненнями) (далі –– Закон), державна реєстрація зміни, зокрема прізвища проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: 

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/doshlyubne-prizvishe-yak-pravilno-pominyati/