Простибоженко Олег  

Стягнення аліментів: як правильно звернутися до суду

//Урядовий кур'єр. - 2020. - №110. - С.8  ( 12.06.2020 )

1. Документ, що підтверджує походження дитини

Національне законодавство закріплює обов’язок обох батьків брати участь в утриманні дітей незалежно від того, чи перебували батьки у шлюбі між собою.

Отже, перший документ, який належить надати суду — це свідоцтво про народження дитини. Саме цей документ фіксує, хто є батьками дитини.

Крім того, можна надати копію паспорта заявника та обов’язково реєстраційний номер облікової картки платника податків (раніше цей документ носив назву ідентифікаційний номер). У заяві належить обов’язково вказати правильний ідентифікаційний номер платника аліментів, а за можливості — надати його копію.

Ця інформація вноситься до виконавчого документа і саме за ним виконавцем у подальшому здійснюється пошук активів платника аліментів та його заробітної плати. Якщо в особи відсутній відповідний номер, тоді вказують паспортні дані.

2. Документ, що підтверджує місце проживання дитини разом із заявником

Національне законодавство наділяє правом на стягнення аліментів того з батьків, з ким проживає дитина. У разі якщо дитина не проживає з батьками, то звернутися до суду може інший законний представник. Наприклад, це може бути бабуся, яка встановила опіку над дитиною. Так само аліменти може стягувати відповідний інтернатний заклад або дитячий будинок сімейного типу, який виконує функцію опікуна щодо дитини.

Наголошу, що умовою стягнення аліментів є проживання дитини разом з особою, яка просить присудити їй аліменти. Якщо ця умова не дотримана, то відповідно в особи немає права на стягнення аліментів.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/styagnennya-alimentiv-yak-pravilno-zvernutisya-do-/