Куценко Станіслав  

Жінка в пологовому: права

//Юридичний вісник України. - 2019. - №46. - С.15  ( 21.11.2019 )

Так, згідно зі статтею 8 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», кожний громадянин України має право на безоплатне отримання медичної допомоги в державних та комунальних закладах охорони здоров’я. Вказане положення, зокрема, поширюється на отримання медичної допомоги жінкою під час вагітності та пологів.
Давайте розглянемо найпоширеніші права вагітних жінок. Згідно із Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», пацієнт має наступні права.
Право самостійно обирати собі лікаря
Або вимагати його заміни, якщо «спрацюватися» не вдалося. Не можна вважати це примхами вагітної — від гарного настрою, оптимістичного погляду в майбутнє в цьому особливому «положенні» залежить дуже багато. Не обов’язково ставати на облік в жіночу консультацію за місцем прописки — Законом визначено, що пацієнт має право бути прийнятим у будь-якій державній лікувальній установі на свій вибір, якщо ця медична установа має можливість забезпечити відповідне лікування. Крім того, лікар зобов’язаний у доступній формі пояснити мету запропонованих досліджень і лікувальних заходів та прогноз на майбутнє, в тому числі ризики для здоров’я жінки та її дитини (ст. 39).
Право на психологічну підготовку до пологів
Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.07.2011 р. № 417 визначено, що в поліклініках та жіночих консультаціях вагітну та членів її родини готують до майбутнього батьківства у «Школі відповідального батьківства». Робота проводиться з використанням демонстраційних матеріалів, технічних засобів і предметів догляду за дитиною. Досить важливо кожному подружжю пройти цю школу. Саме там їх поінформують, як себе поводити під час вагітності, пологів і які вони мають права.
Право вибору пологового будинку й лікаря
Право на свободу вибору в охороні здоров’я закріплено в Європейській хартії прав пацієнтів, у статті 5 якої йдеться, що «кожен має право на свободу вибору між різними медичними процедурами та закладами (фахівцями) на підставі адекватної інформації». 
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: