Поліщук Ірина  

"АЛІМЕНТарні зобов’язання"

//Урядовий кур'єр. - 2017. - №6. - С.4  ( 10.01.2018 )

...Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень до боржника, який не платить аліменти понад 6 місяців. Це тимчасове обмеження у праві керування транспортним засобом (строком 6 місяців), вогнепальною, мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю тощо.
Якщо боржник не платить аліменти більш як 6 місяців, питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон на термін понад місяць самостійно вирішує той із батьків, з яким за рішенням суду проживає дитина. Раніше траплялося, що за надання дозволу на виїзд дитини за кордон один із батьків вимагав в іншого гроші.
Щоправда, на думку партнера ЮФ EXPATPRO Платона Даниленка, законодавець відступив від принципу рівності прав і обов’язків з утримання дитини. «Так, той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо місця її проживання, навчання, лікування, — наголошує юрист. — Так само щодо тимчасового виїзду дитини за межі України для лікування, навчання, відпочинку. Щоправда, це можливо лише в разі наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби про наявність боргу зі сплати аліментів, сукупний розмір якого перевищує суму платежів за 6 місяців».
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://ukurier.gov.ua/uk/articles/alimentarni-zobovyazannya/