Петренко Павло  

Як отримати допомогу при народженні дитини

//Україна молода. - 2017. - №130. - С.9  ( 31.10.2017 )

Хто має право на допомогу?

— Допомога при народженні дитини надається одному з батьків дитини або опікуну, який постійно проживає разом з дитиною.
Куди звернутися?

— До органу соціального захисту населення за місцем реєстрації одного з батьків дитини (опікуна), з яким постійно проживає дитина.
 
Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органах соціального захисту населення за місцем реєстрації.
 
Заява також може бути подана в електронній формі органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника.
 
Зробити це можна через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики (https://e-services.msp.gov.ua/) з використанням електронного цифрового підпису).
 
Звернутися необхідно не пізніше 12 календарних місяців після народження дитини, інакше допомогу не призначать.
 
Водночас допомога при наро­дженні дитини, не одержана через смерть одного з батьків, якому ця допомога була призначена, виплачується матері (батьку, опікуну) за умови звернення за нею не пізніше ніж через 12 місяців після смерті отримувача допомоги.

  Які документи потрібні?

— Для отримання допомоги при народженні дитини за умови пред’явлення паспорта або іншого документа, який посвідчує особу, подається:
 
1) заява одного з батьків (опікуна), з яким постійно проживає дитина, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики (наказ Міністерства соціальної політики України від 21 квітня 2015 року № 441 «Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій та пільг»);
2) копія свідоцтва про народження дитини;
3) копія рішення про встановлення опіки (подають лише опікуни);
4) видані компетентними органами країни перебування і легалізовані в установленому порядку документи, що засвідчують народження дитини (якщо жінка, яка має зареєстроване місце проживання на території України і народила дитину під час тимчасового перебування за межами України).
Який розмір допомоги?

— Допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень. Виплата допомоги здійснюється одноразово — в сумі 10 320 гривень. Решта суми виплачується впродовж наступних 36 місяців рівними частинами (по 860 грн. на місяць).
Чи можуть батьків позбавити допомоги?. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://www.umoloda.kiev.ua/number/3231/188/117274/