Гаро Ганна  

На дитину — половину

//Закон і бізнес. - 2017. - №34. - С.15  ( 15.09.2017 )

Нові мінімум і частка
Закон передбачає збільшення мінімального розміру аліментів із 30 до 50% від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку. Станом на вересень це становить 713 грн. для дитини віком до 6 років та 888,5 — від 6 до 18 років, а з 1 грудня цього року — 746 та 930 грн. відповідно.
Визначено законом і розмір аліментів у частці від заробітку (доходу) платника аліментів. Зокрема, на одну дитину він становить 1/4, на двох — 1/3, на трьох та більше — 1/2 частки, виходячи із середньостатистичної заробітної плати в країні.
На практиці це означає, що в разі звернення особи з позовною заявою про стягнення аліментів їх розмір, установлений рішенням суду, не може бути меншим за 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку або 1/4, 1/3, 1/2 частки від заробітку (доходу) платника аліментів.
При цьому в разі наявності в особи рішення суду (судового наказу), постановленого ще до внесення змін, про стягнення аліментів не менше ніж 30% від прожиткового мінімуму потрібно отримати чергове рішення з визначенням нового розміру.
Спрощене провадження
Змінами, внесеними до Сімейного кодексу, передбачається стягнення аліментів у наказному (спрощеному) провадженні за заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Вона подається до суду тим із батьків або іншим законним представником дитини, разом з яким вона проживає.
Раніше таке питання вирішувалося переважно в порядку позовного провадження. При цьому судові процеси затягувались і тривали зазвичай не менше від року. Аліменти протягом цього часу не сплачувалися. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://zib.com.ua/ua/print/130088-yak_zminilisya_poryadok_obchislennya_alimentiv_ta_rozglyad_p.html