Бєлевцова Л.  

Соціальна додаткова відпустка на дітей: з’ясовуємо усі нюанси

//Держслужбовець. - 2017. - №6. - С.33-43  ( 01.07.2017 )

Законодавче визначення порядку надання соціальної додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — інваліда з дитинства підгрупи А I групи (далі — соцвідпустка на дітей), закріплене у ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки: «Жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка усиновила дитину, матері інваліда з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або інваліда з дитинства підгрупи А I групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

 За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів».

 Ці норми ми розглядали на сторінках нашої газети багато разів (див. «ОП», 2016, № 19, с. 25, № 16, с. 24 і 25; спецвипуск «ОП», 2016, № 14/1, с. 24; спецвипуск «ОП», 2015, № 24/1, с. 18, № 14/1, с. 15, № 12/1, с. 19; «ОП», 2014, № 24, с. 20, № 21, с. 25, № 13, с. 21). А зараз вирішили зібрати усі запитання та відповіді, які мають найбільший попит у наших читачів.

 Проте перед цим ще зазначимо, що соцвідпустка на дітей належить усім працівникам-бюджетникам незалежно від галузевої належності установи (організації, закладу), в якій вони працюють. Тобто ця відпустка (за наявності права на неї) за одними і тими ж правилами надається медпрацівникам, педагогічним і науково-педагогічним працівникам, держслужбовцям, посадовим особам місцевого самоврядування та іншим. Тому цей матеріал буде корисним кадровикам усіх без винятку бюджетних установ.

ХТО МАЄ ПРАВО НА СОЦВІДПУСТКУ НА ДІТЕЙ?

 Коло претендентів на соцвідпустку. Категорії працівників, які мають право на соцвідпустку на дітей, наведені у ст. 1821 КЗпП і ст. 19 Закону про відпустки. Проте у цьому питанні також слід враховувати працівників, визначених у ст. 1861 КЗпП (ср. 031233400). Норма цієї статті головним чином доповнює: право на соцвідпустку на дітей є також у піклувальників та одного з батьків-вихователів.

Підкреслимо: щоб скористатися соцвідпусткою на дітей, працівник має подати за місцем роботи документи, що підтверджують його право на цю відпустку. На практиці з приводу визначення права на соцвідпустку на дітей виникає чимало запитань. Відповіді на найпопулярніші з них — у табл. 1.

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: https://buhgalter.com.ua/articles/oplata-praci/viplati-pratsivnikam/sotsialna-dodatkova-vidpustka-na-ditey-zyasovuyemo-usi-nyuansi/