Некляєв Ю.  

Як грамотно передати бізнес спадкоємцям

//Юридична газета. – 2015.- №16. – С.17  ( 21.04.2015 )

Мабуть, у кожній родині батьки хочуть, щоб їх діти жили краще, ніж вони самі. Створюючи та розвиваючи власний бізнес, підприємець, як правило, вважає, що колись у майбутньому розпочата ним «справа» зможе перейти до дружини, дітей або інших близьких людей. Однак бізнесмени практично не замислюються над процедурою реального переходу прав на підприємство до спадкоємців, що даремно, адже такий процес має свої особливості.
Існування інституту спадкування врегульовано на законодавчому рівні передусім у Цивільному кодексі України (далі – ЦКУ). Так, у Книзі 6 ЦК містяться основні норми, повʼязані зі вступом у спадщину, з процедурою спадкування, тощо. Сама процедура спадкування у бізнесі передбачає перехід прав на участь в юридичній особі від спадкодавця до спадкоємця (-ів). Однак законодавчо встановлений період для прийняття спадщини є найвразливішим для недобросовісних дій з боку третіх осіб, бізнес-партнерів, що залишилися, або родичів різних «черг».
Так, потенційні ризики можливі у ситуації, коли після смерті спадкодавця, бізнес-партнери змінюють керівництво компанії для встановлення управлінського контролю, створюють спадкоємцям перешкоди у процедурі вступу в компанію, або у передбачених законом випадках організовують одноразову виплату частки спадкодавця, з огляду на чисті активи компанії (попередньо істотно їх зменшивши).
Для кращого розуміння особливостей спадкування у підприємствах слід більш детально зупинитися на їх найбільш поширених формах.
Так, в акціонерних товариствах (далі – АТ) до спадкоємців переходить право власності на акції. Однак на сьогодні ще не всі АТ відповідають положенням чинного Закону України «Про акціонерні товариства», який був прийнятий ще у вересні 2008 р. Тому необхідно завчасно здійснити всі можливі дії, щоб конкретне АТ функціонувало у повній відповідності до чинного законодавства України. Зокрема слід пам’ятати, що документом, що підтверджує права власника на акції є виписка з рахунку у цінних паперах. Тому для повноцінної реалізації своїх прав спадкоємці повинні отримати зазначений документ, попередньо перереєструвавши право власності на акції в депозитарній установі.

Полный текст смотри на сайте газеты: http://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/yak-gramotno-peredati-biznes-spadkoemcyam.htmlи а также в отделе периодики Областной библиотеки по адресу: Днепропетровск, пр. К. Маркса, 18