Дубровик-Рохова Алла  

Закон «про перший поверх»

//День. - 2016. - №33. - С.8  ( 25.02.2016 )

Депутати пропонують встановити порядок переведення житлових будинків, квартир у нежитлові, затверджується перелік документів, необхідних для такого переведення, умови, за яких можливо здійснити зміну призначення приміщення. Таке переведення може відбуватися двома способами: визнання у встановленому порядку житлового будинку, приміщення непридатним для проживання або зміни їх призначення.
При цьому слід враховувати наступні ризики: визнання житлового будинку, квартири непридатними для проживання передбачає виключення його із житлового фонду із знесенням такого будинку або переобладнанням для використання у інших цілях.
А переведення має тимчасовий характер з можливістю через певний проміжок часу повернути призначення приміщення або будинку з нежитлового у житловий.+

Законопроектом передбачається надати можливість переводити квартири, які знаходяться на другому поверсі (всупереч державним будівельним нормам), у разі, якщо розташовані нижче приміщення вже переведено у нежитлові. Це положення законопроекту викликає низку запитань.
Перше: як, наприклад, у суміжній з нежитловою на другому поверсі квартирі сім’я з маленькою дитиною буде реагувати на гуркіт швейних машин приватного ательє (виробництво не промислового масштабу), потужних пральних машин хімчистки, копіювальної техніки, постійного грюкання вхідними дверима у разі облаштування у тій квартирі фірми з надання послуг (юридичних, туристичних, консалтингових) тощо. Полный текст смотри в отделе периодики по адресу пр.Д.Яворницкого,18 и на сайте газеты: http://www.day.kiev.ua/uk/article/ekonomika/zamorozheni-kvartyry