Мартинюк Ольга  

Спадщина з окупації

//СхідNOW  ( 29.11.2023 )

АЛГОРИТМ ДІЙ У РАЗІ ПРОПУСКУ ШЕСТИМІСЯЧНОГО СТРОКУ
Якщо строк для прийняття спадщини минув, то спадкоємцю може бути встановлено додатковий:
 за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину;
 на підставі судового рішення про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини.
«Мій тато помер на окупованій Донеччині. Мало того, що я не змогла його поховати, і це зробили майже чужі люди, так тепер незрозуміло, як бути з наслідуванням майна. Документи про смерть від окупантів - хіба їх прийме український нотаріус? Мені казали, що можна відкласти цю справу на після війни, чи це правда?» - такого листа від читачки ми отримали на редакційну пошту. На жаль, стикатися з цією проблемяю доводиться багатьом українцям. Як оформити законні спадкові права, якщо рідна людина померла на тимчасово окупованій території (ТОТ), роз'яснює юристка громадської організації «Донбас СОС» Ольга Мартинюк.

Якщо інші спадкоємці відмовляються надавати відповідну згоду або вони відсутні взагалі, то встановити додатковий строк для прийняття спадщини особа може лише в судовому порядку.
Зволікати з відповідним позовом до суду не варто, адже чим більше часу минуло, тим складніше обґрунтувати поважність пропуску такого строку. Справи щодо спадкування не можуть розглядатися судом у спрощеному провадженні або невідкладно, але строк набуття чинності рішенням суду складатиме ЗО днів з моменту його проголошення. Тобто, вирішення питання про встановлення додаткового строку на прийняття спадщини може зайняти кілька місяців
Крок 1. Звернутися до суду із позовною заявою про встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. До позову слід додати:
 копії документів, що підтверджують родинні відносини та право на спадкування (свідоцтво про народження, заповіт тощо);
 копію постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики ДОУНБ за адресою пр. Д. Яворницького 18.