Теслюк Віктор  

Проблемні питання легалізації іноземців в Україні

// Юридична газета. - 2023. -15 травня  ( 15.06.2023 )

Розглянемо насамперед проблемі питання, що виникли з моменту запровадження воєнного стану, оскільки наразі ми живемо в умовах тривалого форс-мажору.
1 Проблеми легалізації іноземців — громадян країн з візовим режимом, які заїхали до України без візи, але зі штампом про в’їзд, із гуманітарним вантажем на початку повномасштабного вторгнення.
2) Складнощі з отриманням документів для подачі на посвідку на тимчасове проживання в Україні від військових частин з іноземними добровольцями, які проходили службу за контрактом у ЗСУ, але не продовжили дію контракту на новий строк.
3) Проблеми відновлення документів, які були втрачені або знищені внаслідок бойових дій, що велись на певних територіях, і, як наслідок, неможливість отримати, продовжити або замінити посвідку на тимчасове/постійне проживання в Україні.
4) У зв’язку з наданням можливості відстрочити сплату єдиного соціального внеску (ЄСВ) під час дії воєнного стану роботодавці тимчасово не сплачують ЄСВ за своїх співробітників, що стає приводом для скасування дозволу на працевлаштування іноземця, на підставі якого і видавалася посвідка іноземцю.
 З повним текстом можна ознайомитись на сайті газети:  https://yur-gazeta.com/publications/practice/inshe/problemni-pitannya-legalizaciyi-inozemciv-v-ukrayini.html