Коноваленко Володимир  

Як ілюструвати навчальні видання за новим законом про авторське право

//Юридична газета. - 2023. - 30 січня  ( 05.04.2023 )

Тепер вільне використання творів у навчальних виданнях здійснюється відповідно до  п. 2 ч. 2 ст. 22 Закону про авторське право. Допускається без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно, але із зазначенням імені автора і джерела запозичення:
«відтворення, у тому числі в електронній (цифровій) формі, інтерактивне надання доступу до правомірно опублікованих статей та інших невеликих за обсягом творів, а також уривків з письмових творів, творів образотворчого мистецтва, фотографічних творів, аудіовізуальних творів як ілюстрацій у виданнях, програмах організацій мовлення, звукозаписах чи відеозаписах для забезпечення та реалізації освітнього процесу або з метою наукових досліджень, якщо такі дії не мають самостійного економічного значення, в обсязі, що відповідає визначеній меті, за умови, що:
обсяг такого використання відповідає визначеній меті;
використання творів здійснюється суб’єктами освітньої або наукової діяльності у місцях, де цими суб’єктами здійснюється освітня або наукова діяльність, або через захищене електронне (цифрове) середовище, до якого забезпечується доступ виключно здобувачам освіти та педагогічним, науково-педагогічним працівникам навчального закладу або працівникам наукової установи».
 З повним текстом можна ознайомитись в інтернеті:  

https://yur-gazeta.com/publications/practice/zahist-intelektualnoyi-vlasnosti-avtorske-pravo/yak-ilyustruvati-navchalni-vidannya-za-novim-zakonom-pro-avtorske-pravo.html