Павлюченко Юлія  

Компенсація за зруйноване внаслідок війни житло

// Юридичний вісник України.- 2022. -№ 20/23. - С. 22  ( 01.09.2022 )

Отже, на цей час для багатьох наших співвітчизників у різних населених пунктах України: тих, в яких точилися та продовжуються активні бойові дії, і тих, які потрапили під обстріли та бомбардування, питання житла є вкрай важливе або першочергове. Тому держава опрацьовує механізми та джерела виплати компенсацій майнових втрат громадян, перш за все за знищене чи пошкоджене житло. Так, 20 березня Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії російської федерації» (далі – постанова від 20.03.2022 р. № 326). Згідно з пп. 5 п. 2 цього Порядку основними показниками для оцінки втрат житлового фонду і об’єктів житлово-комунального господарства є:
– вартість зруйнованого та пошкодженого житла, об’єктів ЖКГ, які потребують відновлення, об’єктів малоповерхового житлового будівництва, в тому числі дачного та садибного типу або їх частини, зруйнованих та пошкоджених об’єктів незавершеного житлового будівництва;
– фактичні витрати, що здійснені для відновлення пошкодженого житлового фонду й об’єктів ЖКГ, необхідних для грошової компенсації постраждалим, житлові будинки (квартири) яких зруйновано внаслідок збройної агресії російської федерації.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті:  

https://lexinform.com.ua/dumka-eksperta/kompensatsiya-za-zrujnovane-vnaslidok-vijny-zhytlo/