Тарасенко Віра  

Вступ у спадок під час війни /

// Юридичний вісник України.- 2022. -№ 16/19. - С. 21  ( 01.09.2022 )

Щоб говорити про спадщину, потрібно, перш за все, її прийняти. Відповідно до положень ст. 1270 ЦК України термін прийняття спадщини, хоч із закону, хоч із заповітом становить 6 місяців із моменту відкриття спадщини, тобто з моменту смерті спадкодавця. Такий самий строк і для відмови від спадщини для тих категорій осіб, які є такими, що прийняли спадщину автоматично.
Це означає, що після смерті родича вам протягом 6 місяців з дати його смерті потрібно піти до нотаріуса й написати заяву про прийняття спадщини. При цьому не потрібно боятися, якщо зараз через активні бойові дії ви не встигнете подати заяву про прийняття спадщини вчасно. Відповідно до положень постанови КМУ від 28.02.2022 р. № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» на час дії воєнного стану строки для прийняття спадщини припиняються.
Таким чином, час воєнних дій фактично не враховується у рахунок встановлених 6-ти місяців прийняття спадщини. Тобто спадкоємець може прийняти спадщину протягом дії воєнного стану, незалежно від його тривалості, та додатково після його скасування, у строк, що залишався станом на 24.02.2022 р. від встановлених 6 місяців. Звичайно ж, якщо у вас є така можливість, краще все ж таки подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини зараз. Але якщо такої можливості немає, не переживайте. Головне, після припинення дії воєнного стану не затягуйте, й одразу (найближчим часом) прийміть спадщину. Інакше ви ризикуєте оскаржувати своє право на спадщину в судовому порядку.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: https://lexinform.com.ua/yuridychna-praktyka/vstup-u-spadok-pid-chas-vijny/