Піта Юрій  

Купівля-продаж житла знову можливі

//Урядовий кур'єр. - 2022. - №113. - С.4  ( 01.06.2022 )

Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України зазначає: те, що запрацювали ці реєстри — величезний позитив.

«Проте в Україні так і не запрацювали Реєстр земельних ділянок або публічна кадастрова карта. Цей важливий документи містить інформацію про кадастровий номер, площу, межі, цільове призначення і форми власності земельної ділянки (державна чи приватна). Тож продати земельну ділянку чи будинок на певній земельній ділянці нині ще не можливо», — каже фахівець.

Також не працює Єдиний державний демографічний реєстр — електронна інформаційно-телекомунікаційна система, призначена для зберігання, захисту, оброблення, використання і поширення інформації про особу та документи, що оформлюють із застосуванням засобів реєстру. 

Єдиний державний демографічний реєстр ведуть для ідентифікації особи для оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсними та знищення передбачених законом документів. Цей документ у межах, визначених законодавством про свободу пересування та вільний вибір місця проживання, використовують для обліку інформації про реєстрацію місця проживання чи місця перебування.

На думку Юрія Піти, те, що не працює цей реєстр, робить неможливим здійснення багатьох операцій з нерухомістю, приміром, не можна продавати квартиру чи будинок за довіреністю.

Але ці проблеми суто технічні, й реєстри рано чи пізно запрацюють. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  https://ukurier.gov.ua/uk/articles/kupivlya-prodazh-zhitla-znovu-mozhlivi/