Муравська Наталія  

Кредитні канікули під час війни: умови та хитрощі банків

// Юридична газета. - 2022. -13 травня  ( 13.05.2022 )

 Під кредитними канікулами прийнято розуміти тимчасову відстрочку від сплати платежів за кредитом, яка надається кредитором позичальнику з власної ініціативи, зі збереженням зобов’язань щодо їх погашення в майбутньому. Інакше кажучи, банк може відтермінувати, «поставити на паузу» на певний період сплату позичальниками основної суми кредиту та/або відсотків за користування таким кредитом.
Умови надання кредитних канікул можуть бути різні. Наприклад, банк може запропонувати відстрочку з погашення тіла кредиту, залишивши сплату відсотків за користуванням кредитними коштами, або відстрочку усього обов’язкового щомісячного платежу чи його частини, або інші опції. При цьому зауважуємо, що кредитні канікули є саме правом банків та інших фінансових установ, тому можливість їх оформлення, умови надання та строки визначаються кожним банком окремо за взаємною домовленістю з позичальником.
У зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням рф кредитні канікули в Україні запроваджено деякими банками автоматично, без необхідності попереднього звернення. Так, більшість банків запровадили для клієнтів кредитні канікули строком від 1 до 3 місяців з моменту запровадження воєнного стану шляхом скасування внесення обов’язкових щомісячних платежів, стягнення відсотків за користування кредитними коштами, а також застосування штрафних санкцій за невиконання умов кредитного договору.
 З повним текстом можна ознайомитись  на сайті газети: 

https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/kreditni-kanikuli-pid-chas-viyni-umovi-ta-hitroshchi-bankiv.html