Соловей Віталій  

Які обмеженння потрібно врахувати при купівлі земельної ділянки?

//Юридичний вісник України. 2021 - №41-42. - С.15  ( 01.11.2021 )

Під забороною купівлі-продажу земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. Винятком будуть землі селянського (фермерського) господарства державної та комунальної власності, які належать громадянам на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння. Такі особи матимуть право їх викупити з розстроченням оплати до 10 років. Крім того, забороняється також відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей, Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Хто саме може придбати землю? До 31 грудня 2023 року право продавати та купувати землю матимуть тільки фізичні особи-громадяни України, але не більше, ніж 100 га в одні руки. Починаючи з 1 січня 2024 року землю сільськогосподарського призначення зможуть купувати юридичні особи з обмеженням до 10 тисяч гектарів. Варто пам‘ятати, що це можуть зробити тільки українські компанії, акціонерами/учасниками яких є виключно громадяни України, держава або територіальні громади. Іноземці, особи без громадянства та іноземні юридичні особи отримають таке право тільки в тому випадку, якщо українці підтримають дане рішення на референдумі.

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: 

https://lexinform.com.ua/yuridychna-praktyka/koly-vtrata-interesu-do-zhylogo-prymishhennya-mozhe-staty-pidstavoyu-dlya-vyselennya-roz-yasnennya-vs/