Морозов Євген  

Відкриття виконавчого провадження за місцем реєстрації чи проживання боржника?

//Юридичний вісник України. - 2021. - №39. - С.14  ( 07.10.2021 )

За правилами статті 24 Закону № 1404-VIII виконавчі документи приймаються до примусового виконання за місцем, зокрема, проживання, перебування боржника: «Чи дає це право стягувачу можливість вибору місця пред’явлення виконавчого документа до виконання: за місцем реєстрації боржника чи за місцем його проживання (місце проживання боржника, вказане у виконавчому документі)»? Чинне законодавство, яке регламентує спірні правовідносини, не містить застереження про здійснення виконавчого провадження виключно за місцем реєстрації місця проживання боржника. До того ж, приватний виконавець не уповноважений на проведення перевірки місця проживання, перебування боржника — фізичної особи, які зазначені у виконавчому документі. Аналогічний висновок викладений у постанові Верховного Суду від 29.04.2020 року у справі № 826/15676/16.

Утім, відповідно до частин першої і шостої статті 29 Цивільного кодексу України (далі — ЦК) місцем проживання фізичної особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Фізична особа може мати кілька місць проживання. Згідно з текстом статті 3 Закону № 1382-IV:   З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті:  

https://lexinform.com.ua/sudova-praktyka/vidkryttya-vykonavchogo-provadzhennya-za-mistsem-reyestratsiyi-chy-prozhyvannya-borzhnyka-2/