Стародуб  

Нотаріальний супровід операцій з нерухомістю

//Юридична газета. - 2021. - №17. - С.38  ( 14.09.2021 )

... перед продажем об’єкта нерухомості дуже важливо пересвідчитися у відсутності будь-яких перешкод. Так, керуючись положеннями п. 2 глави 2 розділу ІІ Порядку №296, при підготовці до посвідчення правочинів про відчуження нерухомого майна нотаріус перевіряє відсутність заборони відчуження або арешту майна шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Договори про відчуження нерухомого майна посвідчуються нотаріусом після перевірки відсутності податкової застави. При укладенні зазначених договорів нотаріус перевіряє відсутність обтяження нерухомого майна іпотекою шляхом безпосереднього доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. У разі наявності обтяження іпотекою на укладання таких договорів вимагається згода іпотекодержателя, якщо це не заборонено іпотечним договором.

Звичайно, усе це варто робити ще до того, як ви прийшли до нотаріуса в день угоди. Ви маєте уважно перевірити квартиру на наявність щодо неї рішень суду в Єдиному реєстрі судових рішень, арешти, іпотеку та інші обтяження в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Слід також перевірити наявність прописаних у квартирі осіб і виписати їх до угоди. Так простіше і надійніше. Вимагайте цього, бо потім буде багато клопоту з виписуванням незнайомих вам людей. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://yur-gazeta.com/dumka-eksperta/notarialniy-suprovid-operaciy-z-neruhomistyu.html