Гузь Вячеслав  

Про подвійне громадянство в Україні та формування е-паспорта в «Дія»

//Урядовий екур'єр. - 2020. - №253. - С.6  ( 30.12.2020 )

Мій паспорт громадянина України став непридатним для користування. З’ясувалося, що зараз оформлюють тільки паспорти у вигляді пластикової картки. Проте я хотіла б зробити обмін на такий самий паспорт-книжечку, оскільки присвоєння цифрового ідентифікатора особистості у вигляді унікального номера запису в реєстрі і зняття біометричних даних суперечить моїм релігійним переконанням. Скажіть: що необхідно для того, щоб оформити паперовий паспорт без чипа?

Л. Куриленко,
м. Ірпінь

Відповідно до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 №302 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2016 №745) (далі — Порядок), Державна міграційна служба до законодавчого врегулювання питання завершення оформлення та видачі паспорта громадянина України зразка 1994 року здійснює оформлення та видачу таких паспортів у порядку, встановленому Міністерством внутрішніх справ, громадянам України, щодо яких прийнято рішення суду, що набрало законної сили, про зобов’язання Державної міграційної служби оформити та видати паспорт громадянина України зразка 1994 року.

Відповідно до розділу IV Тимчасового порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 6 червня 2019 року №456 (далі — Тимчасовий порядок), обмін паспорта здійснюється в тому числі у разі непридатності паспорта для користування (паспорт/фотокартка має потертості (та/або відсутня її частина), що не дають змоги візуально ідентифікувати особу, прочитати прізвище, ім’я, по батькові, дату та місце народження, ким виданий паспорт, підпис посадової особи та дату видачі, пошкодження перфорованої серії та номера, що не дає змогу встановити реквізити паспорта, виправлення, підчистки окремих літер у персональних даних/найменуванні органу/штампах/печатках або інші чинники, які впливають на цілісність документа.

Для обміну паспорта заявник подає: 1) заяву; 2) рішення суду... З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://ukurier.gov.ua/uk/articles/pro-podvijne-gromadyanstvo-v-ukrayini-ta-formuvann/