Геращенко Антон  

Посилення покарання за «п’яне» водіння

//Юридичний вісник України. - 2019. - №46. - С.15  ( 21.11.2019 )

МВС хоче посилити відповідальність за водіння в нетверезому стані. Відомство запропонувало не лише посилити покарання за водіння авто в нетверезому стані, а на додаток до штрафів запровадити адміністративний арешт на 5, 10 або 15 діб.

При цьому відповідальність за це правопорушення МВС хоче повернути з Кримінального кодексу до Адміністративного. Як обіцяється, відповідний законопроект буде подано до Верховної Ради вже найближчими тижнями, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. «За 2018 рік було складено 115 000 протоколів про водіння в нетверезому стані. Це просто жах. І це лише ті особи, яких патрульна поліція зупинила й оформила. А скільки було тих, хто проїхав повз і доїхав п’яним додому?» — говорить А. Геращенко.


 
На його думку, розмір штрафів (попри значні суми — до 50 тисяч грн) не зупиняє тих, хто хоче пиячити за кермом. «При цьому процедура оформлення кримінального проступку з документальної точки зору набагато складніша, ніж оформлення адміністративного правопорушення», — каже посадовець МВС.

Геращенко також роз’яснив, в яких випадках водія зможуть посадити до в’язниці. «Попався вперше — або штраф, або адміністративний арешт до 5 діб. Це залежатиме від брутальності порушення правил дорожнього руху. Якщо людина в нетверезому стані зупинилася на знак патрульного, то суд може визначити штраф, якщо за водієм довелося ще й гнатися, перш ніж його зупинити, то може бути арешт.

У разі ж повторного порушення пропонується арешт на 10–15 діб. Якщо суддя побачить, що особу вдруге за рік чи за два роки спіймали на водінні у стані сп’яніння, то ухвалюватиме рішення поміщати її під арешт. І неважливо, чи буде це депутат місцевої ради, чи мільйонер. Будь-ласка, посидьте. 

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: https://lexinform.com.ua/zakonodavstvo/posylennya-pokarannya-za-p-yane-vodinnya/