Буличев Ярослав  

Інвестиція у візу, або як купити посмвідку на проживання в Євросоюзі.

//Закон і бізнес. - 2017. - №44. - №44. - С.15  ( 24.11.2017 )

Іспанія

Безумовним лідером сегменту імміграції через інвестиції є Іспанія. Стабільний попит мають об’єкти нерухомого майна в прибережних районах цієї країни, а також на Канарських островах.

Іспанська інвестиційна програма дозволяє отримати посвідку на проживання для всієї сім’ї, включно з дітьми й батьками з обох боків, за 2—3 місяці за умови придбання нерухомості на загальну суму від €500 тис. Інвестиція поворотна, але володіти майном необхідно не менше ніж 5 років.

Для отримання посвідки на проживання не потрібно знати мову або історію держави. Так само немає вимог до постійного або тимчасового мешкання на території країни. Документ видається з правом на роботу на 2 роки. Подовжується на 5 років.

На постійне проживання заявник має право претендувати після 5 років перебування в країні, на громадянство — через 10. Інвестпрограма Golden Residence Permit безпосередньо не пов’язана з одержанням громадянства Іспанії, але не обмежує права заявника та членів його сім’ї на це в загальному порядку. У такому разі постійне мешкання на території країни буде обов’язковим, як і знання іспанської мови. При цьому при поданні заяви на вступ до громадянства доведеться відмовитися від паспортів інших держав.

Португалія

Дуже популярною серед інвесторів у нерухомість із прицілом на посвідку є також Португалія — одна з найбезпечніших країн для проживання у світі (5-ий рядок у списку Global Peace Index).

У 2012 році Лісабон запустив програму отримання посвідок за інвестиції Golden Residence Permit Program. Інвестор може обрати один із 7 варіантів інвестицій, але найбільш затребуваною залишається купівля місцевої нерухомості на суму від €350 тис. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://zib.com.ua/ua/print/130858-yak_kupiti_posvidku_na_prozhivannya_v_evrosoyuzi.html