Кулаков Віталій  

Хто відповідатиме за поширення недостовірної інформації в інтернеті?

//Юридичний вісник України. - 2017. - №35. - С.15  ( 07.09.2017 )

 Якщо подібний випадок стався на телеефірі або в друкованих засобах масової інформації, то тут легше знайти винуватця, бо видно автора тексту, як мінімум. Але що робити, якщо така інформація поширена в інтернеті, або ще гірше, автор тексту невідомий? У даній статті, ми спробуємо з цим розібратися.

Згідно ч. 1 ст. 277 Цивільного кодексу України (далі — ЦК України) фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім’ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації. При цьому недостовірної вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких узагалі не було або які були, але відомості про них не відповідають дійсності. Крім того, законодавець уточнює, що негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка поширила таку інформацію, не доведе протилежне.

Таким чином, відповідно до ч. 2 ст. 302 ГК України фізична особа, яка поширює інформацію, зобов’язана переконатися в її достовірності.

Захищаючи свої права, особа, щодо якої поширено недостовірну інформацію, має довести факт того, що таке поширення інформації порочить його честь, гідність і ділову репутацію. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://yvu.com.ua/hto-vidpovidatyme-za-poshyrennya-nedostovirnoyi-informatsiyi-v-interneti/