Куценко Станіслав  

Право на тихі ночі

//Юридичний вісник України. - 2017. - №29. - С.15  ( 27.07.2017 )

 Можна почати з того, щоб просто поговорити з вашими сусідами, що ваша музика гучна, або, що ваш домашній кінотеатр занадто голосні звуки видає: «Будь ласка, зробіть тихіше». Іноді ваші сусіди можуть навіть не здогадуватися, що ваші звукове або ремонтне обладнання створює такий великий шум. Якщо питання вирішується під час однієї розмови – немає жодного конфлікту, ви в хороших взаємовідносинах із сусідами. Але якщо вони з першого разу не зрозуміли, варто поговорити вдруге. Але в зовсім іншому ключі. Сказати про те, яка наступає відповідальність. Вона передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення й полягає в тому, що на тих, хто порушує правила використання звукових апаратів, феєрверків, гучно шумить під час проведення ремонтних робіт,  може бути накладений адміністративний штраф. Коли це перше попередження, він становить від  5-ти до 15-ти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. У цифрах це від 85 до 255 гривень. Якщо протягом року вдруге складався адміністративний протокол, то штраф уже від 255 до 510 грн.

Виклик правоохоронців

Щоб скласти адміністративний протокол на шумного сусіда, вам треба викликати поліцію. Звичайно, не розраховуйте, що поліцейські дуже швидко приїдуть. Бо в першу чергу вони реагують на більш гучні правопорушення — вбивства, важкі тілесні ушкодження, але  відреагувати зобов’язані. До їх приїзду потурбуйтеся про наявність двох свідків.

Щоб потім ті, хто порушує права, не сказали, що нічого не було. Ці свідки можуть поліції засвідчити факт, що шум був. А той, хто винен, — нестиме відповідальність. Крім адміністративного покарання, штрафів, може наступати й кримінальна відповідальність. Вона передбачена статтею 296 Кримінального кодексу України. Якщо хтось грубо порушує правопорядок — наприклад, сусіди вам нечемно відповідають, із лайливими словами, погрозами, а ви це зафіксували. Я раджу це робити з допомогою диктофона або на мобілку чи зняти на відео. Після пред’явлення цих підтверджень у суді, шумні сусіди можуть нести кримінальну відповідальність, що набагато серйозніше. Ваші докази ви можете зібрати самі або з іншими сусідами.

Заява в суд

Коли будете в суд подавати заяву, можете встановлювати певну моральну компенсацію за ваші страждання. Так званий моральний збиток може становити навіть 100 тисяч гривень, якщо ви захочете.

Разом із тим більш дієвою є не індивідуальна боротьба, а колективна. Якщо у вашому будинку створений ОСББ, або інші сусіди скаржаться, що їхні права порушують і є шум, краще складати колективну скаргу. Можна почати з ЖЕКу, поліції, вжити заходи захисту своїх прав, як судове звернення. Якщо є злісний правопорушник і не тільки ви від нього страждаєте — гуртуйтеся. Разом вам буде легше вирішити цю ситуацію.

Як бути з ремонтом?

Якщо ви самі створюєте певний шум, спробуйте наперед домовитися із сусідами. Наприклад, ви вирішили почати робити ремонт. Законодавством встановлено час, коли можна і не можна шуміти більшою мірою.  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://yvu.com.ua/pravo-na-tyhi-nochi/