Біловицька Наталія  

Перша - означає краща

// Урядовий кур'єр, 2016. -№ 236. - С. 7  ( 15.12.2016 )

Дитсадок як символ реформ

Слобожанське безпосередньо межує з обласним центром — містом Дніпром, має з ним спільну інфраструктуру. Селище є своєрідними лівобережними воротами Дніпра. Коли 2012 року тодішнє Ювілейне хотіли приєднати до міста, люди виступили проти цього, вирішили впорядковувати свою територію самостійно. І не прогадали.

Торік селищна рада підписала меморандум про співпрацю із сільрадою села Степове, громада якого захотіла приєднатися до Ювілейного. За об’єднання громад зібрали приблизно 5 тисяч підписів. Після виборів торік у жовтні нового депутатського корпусу меморандум підписали удруге — щоб напевно гарантувати його дію. Зокрема в документі йдеться про збереження робочих місць і закладів соціальної сфери, і нині жодного комунального підприємства на території ОТГ не закрили.

Якщо говорити про Слобожанську (колишню Ювілейну) об’єднану територіальну громаду, вислів «перші в Україні» можна вживати мало не в кожному абзаці. Першими відкрили Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), який тоді надавав понад 70 послуг, а нині їх уже 108. Є свій державний реєстратор, ведуть реєстр прав на нерухомість. І першою з-поміж ОТГ країни Слобожанська громада отримала повноваження архітектурно-будівельної інспекції.

На початку вересня Слобожанська громада також прогриміла на всю Україну: тут відкрили новий надсучасний дитячий садок на 220 місць (чотири ясельні та вісім дошкільних груп). Це п’ять різнобарвних будівель на 6 тисяч квадратних метрів, побудованих з використанням найновіших технологій в утепленні, індивідуальному опаленні, дизайні. У новому садочку «Дивоцвіт» є все необхідне для розвитку малюків: велика гральна зала, зимовий сад, кімнати емоційного розвантаження, прикладного декоративного мистецтва, соляна кімната, сучасний комп’ютерний клас. На урочисте відкриття сучасного дошкільного освітнього комплексу приїжджав Президент України Петро Порошенко. Він назвав дитячий садок у Слобожанському символом децентралізації. Адже об’єкт побудовано на власні кошти ОТГ та обласного бюджету, отримані завдяки децентралізації (загальна вартість — майже 4,9 мільйона гривень). Тепер у громаді є чотири дитячих садочки, значно скорочено чергу на місця до них.

Ані дахів, що протікають, ані зламаних ліфтів

Успіхи Слобожанської об’єднаної громади в реалізації масштабних проектів були б неможливі без істотних надходжень у місцевий бюджет. А вони значно збільшилися з процесом децентралізації. З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети: http://ukurier.gov.ua/uk/articles/persha-oznachaye-krasha/