Бойко Микола  

Особливості працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні. Видача й анулювання дозволу

//Довідник кадровика. - 2016. - №5. - С.12-22  ( 01.05.2016 )

Продовження. Початок у № 12, 2015
 ПОРЯДОК ВИДАЧІ ДОЗВОЛУ НА ЗАСТОСУВАННЯ ПРАЦІ ІНОЗЕМЦІВ ТА ОСІБ БЕЗ ГРОМАДЯНСТВА В УКРАЇНІ
Порядок видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства і розмір плати за видачу дозволу, яка зараховується до бюджету Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, на сьогодні визначаються Постановою № 437. За період незалежності України це вже четвертий акт із цього питання (попередні три приймалися в 1993,1999 та 2009 роках). Його розробка була зумовлена прийняттям нового Закону «Про зайнятість населення» — Закону №5067 (чинний з 1 січня 2013 року) та бажанням дещо спростити процедуру отримання дозволу.
  Категорії іноземців та осіб без громадянства, стосовно яких видається дозвіл на працевлаштування
Відповідно до пункту 2 Порядку № 437 територіальні органи Державної служби зайнятості (далі — територіальні органи) видають за місцезнаходженням підприємства, установи, організації дозволи на застосування на конкретних посадах праці:
— іноземців чи осіб без громадянства за умови, що в Україні (регіоні) відсутні кваліфіковані працівники, спроможні виконувати відповідний вид роботи. Якщо роботодавець має намір звернутися до відповідного територіального органу для отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, мотивуючи тим, що в Україні (регіоні) відсутні кваліфіковані працівники, спроможні виконувати відповідний вид роботи, він згідно з пунктом 5 Порядку № 437 попередньо, не пізніше ніж за 15 календарних днів до дати звернення для отримання дозволу, має додати територіальному органові інформацію про попит на робочу силу (вакансію)

Полный текст смотри в отделе периодики по адресу: пр. Д. Яворницкого, 18 .