Красовська Ірина  

Простій під час війни: запровадження та оплата

// Кадровик України.- 2022. -№ 4/6. - С. 16-27  ( 01.06.2022 )

Найчастіше під час воєнного стану причинами (підставами) для запровадження простою є:
 розташування підприємства на тимчасово окупованій території;
ф розташування підприємства в зоні бойових дій;
 руйнування підприємства повне або часткове внаслідок бойових
дій.
… Якщо на підприємстві працюють зовнішні сумісники, для них також може бути оголошено простій.
Якщо роботодавець оголошує простій для всього підприємства або для структурного підрозділу, в якому працює працівник, що евакуювався в інше місце, то цей режим роботи підприємства має поширюватися і на такого працівника. Але важливою є наявність контакту із працівником, оскільки роботодавець має повідомити йому про запровадження простою.
Якщо є зв'язок із працівником, що евакуювався (в інше місце на території нашої країни або за кордон), до його відома доводять, з якої дати та на який час (якщо його можна вирахувати або пов'язати з якоюсь подією) на підприємстві або в структурному підрозділі оголошено простій. Це дає кадровій службі підставу проставляти в табелі обліку робочого часу щодо такого працівника позначку, передбачену для часу простою, — «П» («23»).
Якщо із працівником зв'язок втрачено, роботодавець не має можливості ані дізнатись про те, де працівник перебуває, ані повідомити йому про запровадження простою. У такому разі до моменту контакту із працівником у табелі обліку використання робочого часу проставляють позначку «І» («ЗО») — інші причини неявок.
Ще одна можлива ситуація: бойові дії в населеному пункті не проводяться, підприємство працює, але працівник без попередження роботодавця евакуювався (в іншу місцевість на території України або за кордон) і при цьому своєї роботи не виконує. Для такого працівника не можна запровадити простій, оскільки він залишив робоче місце за власною ініціативою, а це не є підставою для запровадження простою.
Звільняти такого працівника за прогул без поважної причини також не варто, зважаючи на те, що в країні йде війна й люди залишають свої домівки у зв'язку з непередбачуваною небезпечною ситуацією, а це, однозначно, є поважною причиною. З таким працівником можна призупинити дію трудового договору (робоче місце зберігається, але зарплати не нараховують).
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18