Радченко Таміла  

Мобілізація директора підприємства

// Кадровик України.- 2022. -№ 4/6. - С. 12-15  ( 01.05.2022 )

Ситуація 1: чи може власник у період мобілізації директора підприємства виконувати його обов'язки?

Так, може, оскільки відповідно до частини другої ст. 65 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-ІУ (далі — ГКУ) власник може реалізувати свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи згідно зі статутом чи іншими установчими документами.
Отже, ГКУ надає власнику підприємства право здійснювати управління ним у разі, якщо це передбачено статутом чи іншими установчими документами. При цьому окремого наказу видавати не потрібно.
Ситуація 2: чи можна покласти тимчасове виконання обов'яз¬ків директора на іншу особу в разі відсутності заступника директора
Покласти тимчасове виконання обов'язків директора можна на іншого працівника підприємства в порядку тимчасового заступництва. Порядок оформлення та оплати тимчасового заступництва регламентується роз'ясненням Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС «Про порядок оплати тимчасового заступництва» від 29.12.1965 р. № 30/39. Згідно з цим Роз'ясненням, якщо посадовою інструкцією працівника не передбачено, що він має тимчасово виконувати функції директора, але відповідно до наказу працівник призначений тимчасовим виконувачем обов'язків директора, йому виплачується різниця в окладах. Крім того, якщо виконання обов'язків директора не передбачене посадовою інструкцією працівника, слід отримати згоду останнього на тимчасове виконання повноважень директора.
Необхідно звернути увагу, що в такому випадку, крім наказу про призначення особи, яка виконуватиме обов'язки директора, потрібно видати довіреність для представлення інтересів підприємства у правовідносинах з третіми особами. Тому що без довіреності від імені підприємства може діяти лише особа, яка зазначена в ЄДР як підписант.
Ситуація 3: чи можна для виконання функцій директора прийняти на роботу нового працівника?
Так, за строковим трудовим договором на посаду директора можна прийняти нового працівника. У наказі про прийняття на роботу та трудовому договорі слід вказати, що працівник приймається «на період відсутності директора у зв'язку з його мобілізацією», щоб після демобілізації директора можна було звільнити особу, яка його замінює, на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП. У такому випадку до початку роботи особи необхідно подати до територіального органу ДПС повідомлення про прийняття працівника на роботу згідно з постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18