Лисенко Ганна  

Призупинення дії трудового договору під час воєнного стану

// Кадровик України.- 2022. -№ 4/6. - С. 10-11  ( 01.04.2022 )

Ініціатором призупинення дії трудового договору може бути як роботодавець, так і працівник. Це випливає із ст. 13 Закону № 2136. Адже у працівника також можуть бути причини, які унеможливлюють виконання роботи: наприклад, активні бойові дії на території, де розташоване його робоче місце, евакуація або виїзд за межі України тощо.
ЯК ОФОРМИТИ ПРИЗУПИНЕННЯ ДІЇ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ 
1. Повідомити один одного (за можливості) про призупинення дії трудового договору: ф якщо ініціатором є працівник, він має написати заяву або надіслати роботодавцю повідомлення на електронну пошту чи месенджер; ф якщо ініціатором є роботодавець, то він має видати наказ. 
 2. Видати наказ про призупинення діїтрудового договору, в якому вказати: підставу (заява працівника) або причини неможливості надання роботи (активні бойові дії, зупинення виробництва, пошкодження майна, відсутність замовлень тощо); строк призупинення та умови поновлення дії трудового договору (період призупинення); умови оплати: із збереженням зарплати або без виплати зарплати; умови відшкодування зарплати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору. 
3. Ознайомити працівника з наказом (за можливості), надіславши його працівнику всіма можливими засобами (поштою, електронною поштою, повідомити телефоном або надіслати повідомлення на месенджер) або під підпис.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18