Стрільчук Валерія  

Відпустки для українців закінчились: скільки людей зможуть піти на відпочинок цьогоріч

//Gorod.dp.ua/news.  ( 20.06.2022 )

Чи можна брати відпочинок під час війни
Під час дії воєнного стану у відпустку йти можна. Але деяким працівникам можуть відмовити. Таке може статися у випадку, коли людина задіяна у роботах на об'єктах критичної інфраструктури. Водночас це правило не стосується відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною.
У Законі України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" від 15.03.2022 № 2136-ІХ йдеться, що на час воєнного стану щорічна оплачувана відпустка надається працівникам тривалістю 24 календарних дні. Якщо умовами трудового договору була передбачена більша кількість днів відпустки, то дія цих положень під час воєнного стану може бути припинена.
Відпустку без обмеження у часі можуть надавати без збереження зарплати на прохання працівника. Але роботодавець не має права просити людину йти у таку відпустку.
А якщо через воєнні дії підприємство не може функціонувати, то роботодавець повинен оформлювати простій. І в такому випадку, якщо він змусить працівників іти у відпустку без збереження заробітної плати, це вважатиметься порушенням трудових прав працівників.
 З повним текстом можна ознайомитись в інтернеті: 

https://economics.segodnya.ua/ua/economics/business/otpuska-dlya-ukraincev-zakonchilis-skolko-lyudey-smozhet-uyti-na-otdyh-v-etom-godu-1626521.html