.  

Електронні лікарняні

//Казна України. - 2022. - №1. - С.32-33  ( 01.01.2022 )

Наразі медичним установам забороняється видавати лікарняні листи в паперовій формі з того моменту, коли в медустанові з'являється технічна можливість формувати листи непрацездатності в електронній формі, тобто з моменту, коли медична інформа-ційна система, до якої підключено установу, успішно пройшла тестування відповідного функціоналу.
Для того, щоб лікар мав змогу виписати висновок про непрацездатність, працівник повинен прийти на огляд до лікаря. Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в електронному реєстрі листів непрацездатності (далі - реєстр) та завіряє його кваліфікованим електронним підписом. Про такі дії лікаря пацієнт отримає відповідне повідомлення. Звідти за кілька секунд виписаний лікарем висновок потрапляє до реєстру Пенсійного фонду України (далі - ПФУ). Саме тут і формується електронний листок непрацездатності, тобто документ, який слугує для нарахування соціальних виплат. Про формування такого документа працівник, якому виписано е-лікарняний, також отримає відповідне повідомлення на телефон, але вже від ПФУ.
При цьому дати відкриття та закриття листка непрацездатності будуть відповідати датам початку та закінчення періоду дії медичного висновку, на підставі якого він сформований.
Сформований е-лікарняний у день створення (відкриття) стає доступним для перегляду в кабінеті страхувальника та застрахованої особи на вебпорта лі електронних послуг ПФУ.
Однак до дати закінчення періоду дії (закриття) листка непрацездатності він не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування виплат за державним соціальним страхуванням
З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18