Шейко Ю.  

Що прийде на зміну трудовим книжкам?

//Юридичний вісник України. - 2015. - №31-32. - С.20  ( 21.08.2015 )

Ініціативу відмови від трудових книжок озвучив міністр економічного розвитку та торгівлі Айварас Абромавичус, написавши у Twitter "Ховаємо совкову спадщину". Перша функція трудової книжки - засвідчити трудовий стаж для нарахування пенсії. Перша заступниця міністра економічного розвитку Юлія Ковалів розповіла DW, що вся інформація про стаж роботи і страхові внески, починаючи з 2000 року, міститься у "єдиній базі даних" - реєстрі застрахованих осіб. Нарахування пенсії здійснюється на основі цієї інформації.
Запропоновані нововведення
Мінекономрозвитку розробив законопроект, який передбачає лише скасування необхідності вести трудові книжки. Якщо він набуде чинності, то всі працівники просто отримають свій документ на руки. "Трудова книжка не припиняє функціонувати як така. Вона залишиться у людей, і нею зможуть користуватися для підтвердження досвіду роботи до 2000 року", - наголошує Юлія Ковалів. Проект передбачає зміни до 22 чинних законів, його спрямували до інших державних установ на погодження. "Ми також розраховуємо на обговорення ініціативи громадськістю", - додає урядовець.

Полный текст смотри в отделе периодики Областной библиотеки по адресу: Днепропетровск, пр. К. Маркса, 18 и в интернете: http://www.dw.com/uk/що-прийде-на-зміну-трудовим-книжкам/a-18641787