Куса Людмила  

Про що роботодавець не має права питати на співбесіді

//Юридичний вісник України. - 2021. - №9. - С.21  ( 11.05.2021 )

У ст. 25 КЗпП України встановлено заборону вимагати у осіб (кандидатів), які влаштовуються на роботу, відомості про їх партійну і національну приналежність, походження, реєстрацію місця проживання чи перебування та документи, подання яких не передбачене законодавством.

Законопроектом №1148 від 29.08.2019 р. (далі — законопроект) запропоновано розширити цей перелік, додавши заборону вимагати від осіб, які приймаються на роботу, будь-які відомості та/або дані про відносини немайнового та майнового характеру, обставини, події, стосунки тощо, пов'язані з особою та членами її сім'ї. Єдиний виняток — окремо передбачені законами випадки, коли розглядається кандидат на посаду, пов'язану з виконанням функцій держави чи органів місцевого самоврядування, посадових або службових повноважень. Наприклад, такі особи зобов'язані подавати декларації, в яких зазначати все майно, яке є у них та найближчих членів сім'ї. Проте 11.12.2019 р. цей законопроект було відправлено на доопрацювання задля конкретизації переліку відомостей, які забороняється вимагати при працевлаштуванні, адже формулювання у законопроекті занадто загальні й не відповідають вимогам правової визначеності при формулюванні правових норм.

  З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також на сайті газети:  

https://ukrainenews.fakty.ua/ru/373992-sluzhba-zanyatosti-kto-mozhet-stat-na-uchet-razmer-posobiya-po-bezrabotice-i-komu-rabotodateli-gotovy-platit-20-tysyach