
Світ захоплень

Садиба
Дім. Сад. Город




Насамперед варто зазначити, що цим котлом я користуюся вже понад сім років і задоволений його роботою. До того ж, він обійшовся мені значно дешевше, ніж придбання котла заводського виготовлення. Тож я переконаний: поради щодо його виготовлення стануть у пригоді читачам журналу, адже в наш економічно скрутний час господарі дедалі частіше замислюються над будь-якими можливими варіантами опалення будинку та способами його здешевлення.
Отже, розповім про конструкцію котла докладніше. Конструкція камери згоряння котла така сама, як і в пічки-буржуйки, про яку я розповідав у журналі "Дім, сад, город" №3 за 2015 рік. Для виготовлення котла необхідно виконати "водяну сорочку" за допомогою труби діаметром 530 мм, допоміжних фланців та зварювальних робіт Потім приварити вхідні та вихідні патрубки, встановити необхідні прилади контролю та ряд приладів на випадок аварійної роботи. З конструкцією котла, розміщенням патрубків, приладів та схемою підключення до системи можна ознайомитися по фото 1 і схемі, зображеній на рис. 1.
Під час зварювання фланців "водяної сорочки" для надійності передній та задній фланці необхідно приварити двома швами до труби паливної камери - внутрішнім і зовнішнім, а потім приварити зовнішню трубу.
Герметичність водяної камери перевіряють манометром. З цією метою потрібно патрубки закрити заглушками, а через один з них накачати повітря за ДОПОМОГОЮ компресора або автомобільного насоса. Після цього необхідно контролювати по манометру незмінний тиск у 1,2 ат не менше 30 хвилин.
Котел потрібно встановити на ніжки і підключити до системи опалення. Схема включення котла, якою я користуюсь, наведена на рис. 1.
Для вибору нормального температурного режиму та запобігання перегріванню теплоносія котел необхідно обов'язково обладнати циркуляційним насосом. Крім того, свій котел я обладнав термопарою (14) та електронним покажчиком температури (12). Покажчик температури, встановлений у моєму котлі, постійно показує температуру теплоносія у "водяній сорочці" на виході котла. Також є можливість обладнати котел системою автоматичного підтримання температури за допомогою
Варто зазначити, що на моєму котлі встановлений контактний манометр, за допомогою якого вимірюють тиск у системі. Також є можливість встановити аварійну сигналізацію по мінімальному та максимально допустимому тиску в системі, про що вже йшла мова.
Крім того, у котлі встановлено аварійний клапан (18) на тиск 1,2 bar, кульовий кран на 1/2" (19), необхідний для випускання повітря при заповненні котла водою із системи. У нижній частині котла встановлений кутник (20) і кульовий кран (21) на 1/2", щоб за необхідності зливати воду з котла.
Після закінчення робіт із монтажу котла всю поверхню "водяної сорочки" для зберігання тепла необхідно ізолювати негорючою мінеральною ватою і закріпити склосіткою для штукатурних робіт. Зауважу, що нешироку сітку в рулонах вільно можна придбати у будівельних магазинах (див. фото 1 і 2).
Після заповнення теплоносієм системи і котла та запуску насоса можна розпочинати експлуатацію котла. Завантаження палива, залежно від його якості й виду, дає змогу котлу працювати від 1,5 до З годин, а то і більше, після чого паливо слід поповнити.
Cад лікує.
Яблуня домашня.
Рід яблуня (Malus) родини розоцвітих (Rosaceae) за даними більшості систематиків налічує близько 30 видів та ряд підвидів. У культурі з давніх давен поширений штучно створений вид - яблуня домашня.
Культура яблуні домашньої має багатовікову історію і в нашій країні також. Значного розвитку вона набула за часів Київської Русі - в ІХ-ХІ ст. у садибах князів та на землях монастирів. Найвідомішим серед них був сад Києво-Печерської лаври, закладений Антонієм Печорським у 1051 році.
Значення культури. Яблуня домашня - найпоширеніша листопадна плодова культура. В нашій країні вона з-поміж плодових за площею та збором врожаю займає близько 70 %.
Цінують яблуню насамперед за високі десертні смакові якості свіжих плодів, які споживають упродовж цілого року завдяки наявності сортів різних термінів достигання. Яблукам властива висока транспортабельність і здатність до тривалого зберігання. їх використовують також для переробки, виготовляючи соки, сиропи, варення, повидло, сидри, компоти, сухофрукти тощо. Яблука мають не лише харчову цінність. їх використовують як дієтичний засіб при лікуванні різних захворювань.
Хімічний склад. Залежно від сорту та умов вирощування, яблука у фазі споживчої стиглості містять (%): води - 82,5-87,7, сухих речовин - 11,4-16,1, цукрів - 8,8-14,4, органічних кислот - 0,2-1,75, пектинових речовин - 0,5-1,4, клітковини - 0,5-1,38. У яблуках містяться також вітаміни С (4,5-20 мг%), В,, Bj, В3, Bg, Bg, R E, PP; фітонциди, ефірні олії, дубильні речовини. До складу зольних елементів входить залізо, мідь, фосфор, калій, кальцій, цинк, марганець, нікель та інші мікроелементи.
Насіння плодів містить до 33 % жирів, близько 0,6 % амігдаліну, а також йод. А в шкірці плодів містяться флавоноїди. В листках яблуні знайдені фенольні сполуки: гиперин, рутин, кварцитрин, флоридин і аглікон флоретин.
Цілющі властивості плодів зумовлені їхнім хімічним складом. Пектини разом з катехінами сприяють захисту організму від іонізуючої радіації. Фенольні сполуки разом з Р-вітамінними речовинами зміцнюють стінки кровоносних судин, покращують засвоєння вітаміну С. Завдяки високому вмісту заліза, міді, марганцю, вітаміну Bg (фолієвої кислоти), які беруть участь у кровотворних процесах, яблука корисні при недокрів'ї, а також при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонії, атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура, артритах, подагрі. Завдяки вмісту солей калію плоди справляють жовчогінну і сечогінну дію, а також мають здатністю виводити оксалатні камені з нирок. Клітковина та пектини сприяють покращенню травлення за рахунок посилення перистальтики кишківника.
Кислі сорти яблук вживають при цукровому діабеті, ожирінні, захворюваннях шлунку з пониженою кислотністю і закрепах; солодкі - при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки та при подагрі.
Фітонциди яблук активні по відношенню до збудників золотистого стафілококу, дизентерії, вірусів групи А. Ці властивості яблук можна успішно використовувати для санації порожнини рота від шкідливих мікроорганізмів замість рекламованих засобів.
Листки яблуні мають жарознижувальні й протипухлинні властивості, використовуються при лікуванні поліартриту, ревматизму, подагри. Відвар із л
Яблучні дієти при різних захворюваннях
Яблучна дієта з цілих або протертих яблук відома в народній медицині з давнини. Вона ефективно використовується при хронічних ентероколітах, хронічному коліті, розладах щлунково-кишкового тракту, для профілактики застудних захворювань.
При цих захворюваннях радять з'їдати щоденно протягом двох днів 1,5-2 кг стиглих м'яких яблук, які розділяють на 5-6 прийомів. Перед вживанням яблука слід очистити від шкірки, видалити серцевину, натерти на тертушці. У перші два дні крім яблук вживати іншу їжу та рідину забороняється. В наступні 2-3 дні дозволяються тільки молочні продукти, хліб і овочі. За два дні "яблучної дієти" організм може втрачати від 0,5 до 2,5 кг, головним чином за рахунок зневоднення. Таке лікування сприяє покращенню загального стану організму.
Яблучна дієта використовується також при лікуванні хворих на гіпертонічну хворобу (400-500 г на добу).
Журнал "Дім, сад, огород" № 2 - Лютий 2015
Згубність ушкодження коренів для плодового дерева всім зрозуміла і не потребує пояснення. Що ж стосується штамбів, то вони часто підмерзають навіть за наявності значного снігового покриву (вище штамба). А підмерзання штамба дуже небезпечне для дерева, адже саме через нього проходять основні "артерії", через які відбувається транспортування кореневого живлення в крону й продуктів фотосинтезу з крони до коренів. До того ж це - "становий хребет", на якому тримається дерево. Тому пошкодження штамба дуже згубне для дерева, а іноді й смертельне.
Обмерзання в кроні бувають не лише за 30-градус них морозів. Якщо морози навіть не більше за 20°, але тривалі, та ще й із сильними вітрами, то вони можуть дуже зашкодити плодовим рослинам. Але особливо небезпечні для них чергування морозних періодів з відлигами. Якщо після морозів настає значна й тривала відлига, може розмерзнути ґрунт і відновитися функціонування коренів. Вони почнуть подавати соки в крону, наповнюючи ними бруньки, пагони, гілки, стовбур. А після відлиги знову настає смуга морознихднів, і тоді сік, замерзаючи, зруйнує деревні тканини. Для цього достатньо морозу -10°С. У першу чергу пошкоджуються бруньки, особливо квіткові.
Ось чому взимку за найменшої можливості необхідно накидати під штамб якнайбільше снігу. Це захистить від обморожування не тільки корені й штамб (до тієї висоти, що закидана снігом), але й захистить крону. Бо сніг навколо штамба охолодить його до мінусової температури, чим створить ділянку непрохідності для соків від коренів до крони у випадку відлиги. Це й посприяє збереженню бруньок, гілок, стовбура. Цьому можемо посприяти і ми самі, не полінувавшись потрудитися зі снігом.
Важливо враховувати ще один фактор. Взимку дерева проходять дві фази спокою: 1-ша - абсолютний (органічний) спокій, коли дерево "спить", не реагуючи на чергування морозів і відлиг. Ця фаза триває з кінця листопаду до січня. 2-га фаза - відносний спокій: дерево "спить" в період мінусових температур. А з настанням відлиги може прокинутися аж до початку "роботи коренів" і небезпечних від цього наслідків, про які сказано вище. Тож у другій половині зими заходи щодо захисту саду від обморожувань стають ще актуальнішими.
Може виникнути питання: а хіба проблеми пошкодження дерев морозами вирішуються лише за допомогою снігу? Звичайно ж, ні. Але повторюватися не буду. Бо про це я ґрунтовно розповідав у своїх статтях в журналі "Дім, сад, город" № 2 і №3 за 2010 рік. В них описані заходи профілактики пошкоджень плодових дерев морозами, більше 30 варіантів обморожувань і способів їхнього лікування.
Журнал "Дім, сад, огород" № 1 (313) Січень 2015
Нут холодостійкий (мінімальна температура проростання насіння 4-5°С). Відзначається морозостійкістю: за пізньоосінньої сівби може навіть зимувати у фазі проростків під сніговим покривом, витримуючи зниження температури до -25°С, а дорослі рослини до -8°С. Водночас його перевагою є спеко- і посухостійкість - найвищі з-поміж бобових (добре вдається на півдні).
Квітконоси одно-, зрідка двоквіткові. Квітки дрібні, забарвлення віночка біле або фіолетове, можливі варіації рожевого, блакитного, жовто-зеленого відтінків. Світле насіння формується на рослинах з білими квітками, темне - з рожевими і фіолетовими. Плоди, на відміну від гороху, - короткі боби довжиною 1,5-3,5 см, з пергаментним шаром, при дозріванні не розтріскуються. Кількість насінин у бобі 1 -2, рідко - 3. Зерно схоже на горох, тільки велике (хоча є й дрібне), з витягнутим носиком. Забарвлення зерна може бути білим, жовтим, сірим, зеленим, коричневим, чорним.
Трапляються сорти зі строкатим, як гладеньким, так і злегка або сильно зморшкуватим насінням.
Нут невибагливий до попередників. Тільки не вирощуйте на цьому місці рослини родини бобових за 4-5 років до сівби нуту. Висівають його, як і горох, тільки-но зійде сніг, хоча можна й пізніше. Систематично видаляйте бур'яни. Як і для інших бобових, важливо стежити за рівнем розвитку бульбочок з азотфіксуючими бактеріями. Добре, якщо буде можливість замочити нут перед сівбою в розчині біопрепарату ризоторфін. Цей бактеріальний препарат містить високоефективні бульбочкові бактерії, вирощені на торф'яному субстраті, збагаченому елементами живлення. Втім, це правило актуальне для всіх бобових, але для кожного виду ризоторфін-Б готують окремо. Для нормального функціонування протягом вегетації важливо не допускати й пересихання поверхневих шарів ґрунту. Не слід застосовувати гербіциди як на нуті, так і на попередниках: він дуже чутливий до залишкової дії деяких із них.
Таким чином, можете посіяти його рано навесні і поласувати зерном із позеленілих стручків, як зеленим горошком (смак схожий). А можна залишити їх до пожовтіння, після чого вибрати насіння, досушити його і готувати з нього перші та другі страви, як із гороху, сочевиці, квасолі.
Наведемо один рецепт. Перед приготуванням насіння треба замочити. Для цього залийте його чистою відфільтрованою водою на ніч (води втричі більше, ніж зерна). Посоліть і варіть на маленькому вогні під кришкою 2 год. Він не має розварюватися - так і триматиметься "горошинами". Окремо тушкують моркву з цибулею. Лишається додати до каструлі з нутом тушковану моркву з цибулею і добре перемішати. Можна додати спеції. Насіння можете придбати через інтернет-мережу (великі фірми реалізовують тільки великооптові партії), або в аматорів.

Хочу відзначити, що перевага Вуличного дівчиська в загущеному насадженні, що дає змогу заощаджувати площу, а завдяки невисокому росту куща зручно знімати плоди. Цінується сорт за високі смакові й товарні якості плодів, їх можна транспортувати на більші відстані. Сорт стійкий до хвороб томатів.
Другою новинкою для мене стало придбання сортів Черрі з червоними й жовтими плодами з Італії. Обидва сорти добре себе зарекомендували, й хвороби на них не розвинулися. Висота куща сягає 1,8-2 м, а вага солодких плодів не перевищує 25-40 г. Плодові грона чергуються за кожним листком.
Червоні помідори Черрі з Італії відрізняються від Черрі в моїй колекції наявністю носика біля верхівки плода й міцною шкірочкою. Смак їх просто чудовий. В них добре поєднуються цукри з амінокислотами.
Саме мініатюрні томати дають можливість красиво сервірувати стіл для корпоративних зустрічей, фуршетів. При цьому овочі залишаються цілими, навіть якщо не буде використана вся порція, у якій їх сервірували.
Якщо є бажання придбати всі ці сорти, можете зробити замовлення насіння, за невисокими цінами (20 шт. - 3 грн.), і ви забезпечите себе смачними, ощадливими й красивими плодами для частування ваших гостей.
Журнал "Дім, сад, город" №10 (382) жовтень 2020



Журнал "Дім, сад, город" №3 (387) лютий 2021
Щоб розсада не переростала

У питанні вирощування розсади відправним пунктом є дата висіву насіння. У кожного городника вона своя і залежить головним чином від планової дати висаджування розсади у ґрунт на постійне місце. При цьому основним і вагомим орієнтиром є вік розсади. Зокрема, для перцю і баклажанів орієнтуємося на 70-80 днів, помідорів - 60, цибулі - 40-45, капусти - 30-40, кукурудзи, салату - 20-25 днів, гарбузових (огірки, кабачки) - 14-21 день після масових сходів. Щоправда, у багатьох із нас взимку дуже "чешуться руки", так хочеться якнайшвидше розпочати новий сільськогосподарський сезон, посіявши насіння. Однак весняну "сверблячку" сівби у над ранні строки, охолоджує усвідомлення того беззаперечного факту, що, скажімо, із січневих сходів помідорів або перцю аж ніяк не вдасться отримати якісні плоди на два місяці раніше. Та навіть місяць навряд чи вдасться виграти, у кращому випадку днів 10-14, про що свідчить багаторічний досвід. А ось наскільки розсада буде міцною, залежить від багатьох похідних серед яких найважливішими є умови освітлення, температурного режиму, підживлення та відведеної площі. Збалансувати всі складові не завжди просто, але можливо. Однак трапляються випадки, коли розсада виросла, а висадити її на постійне місце немає можливості. Адже обставини інколи складаються всупереч нашим планам і сподіванням. Таким форс-мажором можуть бути погодні аномалії у вигляді затяжних холодів і навіть снігу. За таких умов рослини практично припиняють ріст і наче завмирають в очікуванні сприятливішого періоду. Якщо розсадні ящики не заповнені ґрунтом доверху, простим і ефективним способом покращення якості розсади помідорів, огірків, кабачків є досипання землі. Завдяки такому агрозаходу на присипаних стеблах утворюються додаткові корінці, а рослини набувають компактнішої форми. Але при цьому рослини перцю вище 1-2 см ми не засипаємо, а для баклажанів цей метод взагалі не застосовуємо. Хороший результат отримуємо, відщипуючи у помідорів нижнє листя. При затіненні листочків рослини отримують сигнал про нестачу світла і розпочинають швидко рости, намагаючись обігнати "побратимів" і першими дотягнутися до світла, щоб перемогти у змаганні за комфортні умови. При частковому видаленні листя рослина на певний час наче дезорієнтується і припиняє рости вгору. Щоправда, помітна зупинка росту надземної частини зовсім не означає, що рослина повністю призупинила розвиток. Щоб відновити листковий апарат, вона починає "переформатовуватися": активно нарощується коренева система, одночасно потовщується стебло, що призводить загалом до покращення якості розсади. Варто зауважити, що на помідорах такий захід приносить хороші результати, на відміну від баклажанів, у яких слід обрізувати листя дуже обережно і потроху, а для перців він взагалі не підходить. Інше справа - розсада цибулі: надто видовжене зелене перо зрізують ножицями наполовину або навіть трохи більше, розсаді це йде лише на користь.
У сільськогосподарській літературі можна зустріти рекомендації, коли для стримування росту розсади радять прищипувати верхівки рослин, щоб за рахунок пасинків, утворених у пазухах листків, отримати розгалужені кущі. Зауважу, що на своїй ділянці ми відмовилися від такого способу, бо для формування, росту і входження у фазу плодоношення пасинкам потрібно багато часу, а відтак очікувати на врожай доведеться значно довше. А щодо пасинків, то їх довелося чекати довго. На основних насадженнях рослини перцю вже цвіли, а "вершковані" лише розгорталися молоді листочки. Поки утворилася зав’язь та сформувалися плоди, вже був початок осені, тобто на другу, а тим більше на третю хвилю плодоношення часу у рослин не вистачило. Та й загальна продуктивність бічних пасинків не тішила. Недарма ж фахівці рекомендують, і в доцільності цієї поради переконалися неодноразово, видаляти всі пасинки по стеблу до першої природної розвилки. Отже, результат експерименту був закономірним: значний недобір урожаю.
Якщо говорити про "шокові" методи впливу на розсаду, то один із них однозначно вартий уваги. Випробували його протягом багатьох років і завжди отримували відмінний результат. Варто зауважити, що це не наше "ноу-хау", але ми його часто застосовуємо. Щоправда, виключно на помідорах. Полягає він у зрізуванні вершків із подальшим їх укоріненням.
У 50-х роках минулого століття науковці протягом кількох років проводили дослідження щодо механічного впливу на процес розвитку рослин з метою підвищення їх продуктивності. Було проведено ряд експериментів з вирощування помідорів, які на стадії вирощування розсади замість пікірування зрізували із стебла і висаджували в ґрунт для подальшого дорощування. Результати свідчили, що завдяки такому "хірургічному" втручанню отримали рослини з більшою силою розвитку і плодоношення, які були стимульовані стресовою ситуацією. Отже, узагальнені результати вражали: перше плодове гроно закладалося над меншим числом листків, помідори із вкорінених вершків мали менше пасинків та зеленої маси, але більше зав'язі, рослини раніше зацвітали і на 9—14-й день раніше розпочинали плодоношення. Врожайність підвищувалася на 76 %.Ми застосовували таку технологію вирощування помідорів на власній ділянці, хоча й не виконували докладного порівняльного аналізу. Однак було очевидно, що помідори вродили як ніколи рясно. Щоправда, зрізані вершки ми не висаджували відразу в ґрунт, а ставили на укорінення у склянки з водою. Щоб не втратити посадкового матеріалу, дотримувалися кількох простих правил. Оскільки зрізані рослини швидко в'януть, а потім гірше відновлюються, ми заздалегідь готували тару, підписи сортів, навіть наливали воду і ставили все це поряд, щоб було під рукою. На зрізаних вершках залишали верхні два листки і відразу їх ставили у посуд з водою.
Варто зауважити, що найактивніше утворення корінців відбувається за умов, коли навколишня температура становить не менше 20-25 °С. Це дуже важливо, адже за нижчої температури коренева система довго не розвивається, а стебло у воді часто загниває. Для кращого доступу кисню до стебла об'єм води має бути не дуже великий. Приблизний термін пророщування - 6-8 днів. За цей час у рослин формуються корінці завдовжки біля 1 см. Однак із їх висаджуванням можна зачекати. Краще дати можливість рослинам наростити більше корінців і довших за розміром, ніж висаджувати слабо пророщені вершки. Адже за наявності потужної і розвиненої кореневої системи приживлення проходить менш травматичною і становить 98-100 % від загальної кількості висаджених рослин. Минулого року в середині квітня стало зрозумілим, що помідори висадити на постійне місце у звичні строки через надмірно холодну погоду не вдасться. Зазвичай ми висаджували розсаду 16-18 квітня, але довелося чекати сприятливих умов ще не один тиждень. Тому до найвищих рослин також застосували метод обрізування вершків з подальшим їх укоріненням. Обрізували тільки рослини, які при висаджуванні через надмірно видовжене стебло довелося б розміщувати на грядці похило. До речі, такий спосіб висаджування перерослої розсади - теж непоганий варіант. Але на своїй ділянці ми застосовуємо його не дуже охоче через високу ймовірність пошкодження стебла під час висаджування. До того ж, догляд за такими насадженнями більш проблемний, адже розпушування ґрунту навколо рослин може призвести до пошкодження коріння. Та й не обережні поливи, не кажучи вже про рясні дощі, часто розмивають тонкий поверхневий шар ґрунту, оголюючи коріння. Підживлювати рослини також складніше: внесені по поверхні добрива можуть обпалити корінці.



ПОСАДИТИ ТРЕБА ВМІТИ
Як відомо, суницю висаджують навесні, влітку і восени. Садіння у кожний з цих строків має свої переваги й недоліки. Коли це роблять навесні чи восени, то розсада добре приживлюється. Цьому, зокрема, сприяють помірні температури та наявність достатньої кількості вологи в ґрунті. В аматорському садівництві розсаду заготовляють, як правило, безпосередньо перед садінням.




Щоб вирішити проблему, потрібно з'ясувати, що саме негативно вплинуло на несучість курей. Трапляється, що кури починають погано нестися або мало мало місця у курнику. Кури не люблять тисняви, тому при великій скупченості істотно знижується їхня несучість. За правильної організації умов утримання, зокрема розрахунку розмірів приміщення (на 1 м2 - 5 курок) і обладнання достатньої кількості гнізд (1 гніздо - на 5 курок), господар не зіткнеться з такою проблемою.
Вік
Вік несучок має першочергове значення. Активна несучість можлива тільки у певний період. Кури найбільш продуктивні у перший рік життя, трохи гірше на другому році. Починаючи з 2,5 років, продуктивність несучок знижується і до 5 років практично припиняється. Тому стадо систематично потребує оновлення. Тож, з'ясовуючи, чому кури перестали нестися, слід звернути увагу на їхній вік.
Період линяння.
Природно, що на зниження несучості курей впливає період линяння. Триває він зазвичай 1,5-2,0 місяці, але може затягнутися і до З місяців. Під час линьки потрібно прискорити процес наростання нового пір'я шляхом виключення з раціону зерна. Тоді швидше оновиться оперення, і кури почнуть нестися.
Сезонність.

