Світ захоплень

Кулінарія


Рецепти від зірок та шеф-кухарів
 

Детальніше ознайомитися з цією книгою можна у патентно-технічному відділі за адресою: пр. Яворницького, 18.

Ф1573510кп по
641.56(477)
К 50
Клопотенко, Євген.
Зваблення їжею з українським смаком
[Текст] / Є. Клопотенко. - Київ : Книголав, 2020. - 176 с. : фот. кольор. - (Полиця нон-фікшн). -
ISBN 978-617-7820-57-3.
ЧЕБУРЕКИ
Інгредієнти:
600 г борошна
250 мл води
1 ч. л.солі
1 ч. л. цукру 
1 ч. л.0цту 
1 ст.л.0лії
для начинки:
800 г яловичого фаршу
1 велика цибулина
4-5 зубчиків часнику
1 ст. л. зіри
сіль, перець
олія для смаження

1. Тісто. У просіяне борошно додайте сіль, цукор, оцет, олію та теплу воду (50 °С). Замісіть пластичне тісто й обгорніть харчовою плівкою. Відправте на ЗО хвилин у холодильник, щоб відпочило.
2. Начинка. Цибулю дрібно посічіть гострим ножем і до­дайте у фарш разом з часником, пропущеним через прес. Доведіть до смаку сіллю з перцем та додайте аромату зірою. Розбавте фарш дуже холодною водою та ретельно вимішайте.
3. Розділіть тісто на 12-15 кульок і кожну тонко розкачай­те. Краї тіста змастіть невеликою кількістю води, щоб вони краще злипались. На одну половину тіста викла­діть начинку й накрийте другою, притиснувши краї по контуру зубчиками виделки.
4. Підсмажте чебуреки з обох боків до рум'яної скоринки на добре розігрітій пательні з олією.
5. Подавайте одразу, гарячими.

КОВБАСА ЗІНКОВСЬКА
Інгредієнти:
2 кг жирної свинячої лопатки
1 ст. л солі
1 ст.л. свіжозмелен0г0 чорного перцю або суміші перців
з метри натуральних свинячих кишок
з головки часнику
1 склянка крижаної води

1. Розігрійте духовку до 160 °С градусів. Подрібніть м'ясо ножем на кубики зі стороною 1-2 сантиметри й пере­кладіть у миску. 
2 Додайте сіль, свіжозмелений перець і часник, попе­редньо пропущений через прес. Ретельно вимішуйте фарш протягом 10-15 хвилин, щоб став щільним.
3. Влийте крижану воду й ще раз ретельно перемішайте, щоб фарш повністю її всотав.
4. Натуральні свинячі кишки почистьте і промийте. Ви можете взяти й готові магазинні оболонки, але мені більше до вподоби саме домашні (їх можна купити на базарі).
5. Наріжте кишки на шматки завдовжки 40-60 см і на­повніть їх фаршем за допомогою спеціальної насадки. Кишки треба начинити якомога щільніше, а кінці зав'я­зати кулінарною ниткою.
6. Намастіть начинені ковбаси кров'ю та поставте в розі­гріту духовку. Запікайте протягом 3 годин. Але на по­чатку приготування через кожні 20 хвилин витягайте ковбасу з духовки та за допомогою кулінарного пен­зля з обох боків змащуйте кров'ю. Щоб ковбаса набу­ла темного кольору й не вийшла занадто сухою, треба повторити цю операцію 5-6 разів.
7. Наприкінці приготування запаліть у невеликій ємності спеціальну дерев'яну щепу для копчення та поставте до духовки, щоб ковбаса мала присмак диму.
8. Дочекайтеся, поки готова ковбаса повністю охолоне, і подавайте до столу.