Світ захоплень
Кулінарія
Велика різдвяна книжка
Детальніше ознайомитися з цією книгою можна у відділі читальних залів за адресою: вул. Савченка, 10.
Г 37
Гербіш, Надійка.
Велика різдвяна книжка [Текст] / Н. Гербіш, Я. Грицак ; худож. К. Борисюк [та ін.]. - Київ : Портал, 2020. - 200 с. : кольор. іл.
ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ
КУТІ З ПШЕНИЦІ
Складники:
пшениця — 7 склянка, вода — З склянки, мак — 7/2 склянки, порізані горіхи — 7/2 склянки, родзинки — 7/2 склянки, мед — 2-3 столові ложки.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Пшеницю промиваємо і замочуємо у воді мінімум на 4 години. Потім розмоклу крупу заливаємо водою і варимо на слабкому вогні до готовності. Мак розтираємо макогоном у макітрі. Подрібнюємо горіхи, а родзинки без кісточок на півгодини заливаємо теплою водою.
З’єднуємо в макітрі
пшеницю, мак, родзинки, горіхи, додаємо мед за смаком і все перемішуємо.
Охолоджуємо кутю і подаємо на стіл.
Порада: пшениця для
куті повинна стати м’якою, але не розваритися. У процесі варіння можна додавати
воду.
ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ
КУТІ З РИСУ
Складники:
рис — 200 г, мак — 100 г, волоські горіхи — 50 г, родзинки — 50 г, мед — 720 г, сіль — за смаком, узвар (Ю0-200 мл), вода — 600 мл.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ:
Мак миємо та на
годину заливаємо окропом, потім зливаємо воду, розтираємо мак дочиста в ступці
товкачиком. Родзинки миємо та
заливаємо окропом на 30 хвилин. Горіхи подрібнюємо і
трохи підсушуємо на сковорідці або в духовці. Рис перебираємо,
миємо, заливаємо водою, доводимо до кипіння і промиваємо холодною водою. Потім рис знову заливаємо водою і варимо на повільному вогні до готовності 15-20 хвилин. У
процесі варіння додаємо трохи цукру, щоб рис не розварився. Зливаємо воду, мед розводимо
узваром або кип’яченою водоюЗмішуємо зварений рис, родзинки, горіхи, мед і солимо за смаком. Якщо кутя виявляється густою, можна додати ще узвару або кип`яченою води.
ТРАДИЦІЙНИЙ РЕЦЕПТ УЗВАРУ