Світ захоплень
Кулінарія
Смачного
Детальніше ознайомитися із журналами, можна у відділі періодики за адресою: пр. Д. Яворницього, 18
Журнал "Жінка" Березень 2021
Вам потрібні для листкового тіста з коріандром:
250 г борошна + 50 г для посипки робочої поверхні
5 г солі
120-150 мл холодної води
1 ст. л. меленого коріандру
1 жовток (для змащування виробу).
Для начинки:
2 великі цибулини
1/2 запеченої курки
1 ч. л. соусу «Хариса»
40 г коричневого цукру
1 великий пучок кіндзи
80 г цільного мигдалю
50 мл оливкової олії
сіль, перець за смаком
1.Приготувати тісто. У глибоку миску просіяти борошно і перемішати із сіллю та коріандром. Вливаючи тонкою цівкою воду, вимісити гладке однорідне тісто. Сформувати з тіста кулю і дати розстоятися в холодильнику ЗО хв. Вершкове масло нарізати шматочками, щоб розм’якло.
2. Розкачати тісто у квадратний пласт 20x20 см, викласти по центру вершкове масло, загорнути на нього краї тіста і розкачати у рівний однорідний пласт. Пласт скласти у кілька разів і покласти у холодильник на 15 хв. Потім тісто вийняти з холодильника, розкачати пласт бл. 60x20 см, скласти його у три шари і покласти у холодильник на 20 хв. За таким самим принципом розкачувати й охолоджувати тісто ще двічі. Коли розкачали та склали тісто востаннє, загнути його у харчову плівку і покласти в холодильник на 6-8 год.
3. Приготувати начинку. Мясо курки відділити від кісток і розібрати на волокна. Кіндзу подрібнити. Мигдаль посікти. Цибулю дрібно нашаткувати. У сотейнику на оливковій олії на середньому вогні обсмажувати цибулю та мигдаль 10 хв., посолити і поперчити за смаком. Додати цукор, домішати харису й готувати 5 хв. Викласти у сотейник м’ясо, влити 100 мл холодної води, довести до кипіння і готувати 10 хв. Сотейник зняти з вогню і підмішати до м’яса 3/4 рубленої кіндзи. Дати масі охолонути.
4. Тісто вийняти з холодильника і дати йому відлежатися за кімнатної температури 15 хв.
5. Духовку розігріти до 180°С. 2/3 тіста розкачати у пласт завтовшки 3-4 мм і вистелити ним змащену маслом форму з високими бортиками. Викласти на тісто начинку. Решту тіста розкачати у пласт такої ж товщини, притрусити рештою кіндзи та обрізати за діаметром форми. Пластом з кіндзою накрити основу з начинкою і щільно з’єднати краї. Жовток розбовтати і за допомогою кулінарного пензля змастити виріб. Випікати турт 40-45 хв. Готовому турту перед подаванням дати трохи охолонути.
Кальцоне піперада
Для тіста:
20 г свіжих дріжджів
600 г борошна + 30 г для
посипки робочої поверхні
200-250 мл теплої води
50 мл оливкової олії
2ч.л. солі
2 ст. л. посіченого чебрецю
1 ст. л. посіченого
розмарину
Для начинки:
2 червоні цибулини
4 солодких перці різного
кольору
4 яйця
50 мл винного оцту
2 гілочки чебрецю
80 мл оливкової олії
1 ч. л. цукру
сіль, перець за смаком
280 г борошна + ЗО гдля посипки робочої поверхні
1 яйце
1 жовток
150 г вершкового масла + 20 г для змащування формочок
150 г цукру
90 г обчищених несолених фісташок
сіль
4 жовтки
300 мл вершків
80 г цукру
250 г свіжої малини (чи інших ягід)
80 г коричневого цукру
300 г борошна + 50 г для посипки робочої поверхні
3 яйця
12 г свіжих пекарських дріжджів
125 г вершкового масла
30 г цукру
5 г солі
50 мл молока + 3 ст. л. для змащування виробів
8 шматочків шоколаду з горішками чи праліне
Для посипки праліне:
1 білок
100 г цукрової пудри
90 г меленого мигдалю, обсмаженого у цукрі.
1.Приготувати тісто. Молоко нагріти. Дріжджі розім’яти і залити теплим молоком. Масло розм’якшити. Борошно просіяти у глибоку миску, додати сіль і цукор. В окремому посуді розбовтати яйця і підмішати у борошняну суміш. Влити молоко з дріжджами і, додаючи порціями масло, руками вимісити до отримання гладкого однорідного тіста.
2. Сформувати з тіста кулю, накрити її чистою тканинною серветкою і залишити підходити за кімнатної температури на 2 год. Тісто має збільшитись у об’ємі в 1,5 рази. Тісто викласти на посипану борошном робочу поверхню, добре
обім’яти, накрити чистою тканинною серветкою і залишити підходити ще на 2 год. Потім тісто обім’яти, руками розтягнути у прямокутний пласт завтовшки бл. 5 см, перекласти у форму відповідного розміру, накрити харчовою плівкою і покласти у холодильник на ЗО хв.
3. Приготувати посипку праліне. Білок збити з цукровою пудрою, додати мигдаль і добре перемішати. Охололе тісто викласти на робочу поверхню, обім’яти руками, розділити на 8 рівних частин і з кожної сформувати кулю. Всередину кожної вкласти шматочок шоколаду. Вироби відсадити на вистелений пергаментом лист, накрити тканинною серветкою і залишити підходити за кімнатної температури на 30-45 хв.
4. Духовку нагріти до 150°С. Кулінарним пензлем змастити вироби молоком і білковою масою з праліне. Випікати бріоші 45 хв. і дати їмохолонути на кондитерській решітці ЗО хв.