2024 рік
СiченьЛютий
Березень
Квiтень
Травень
Червень
Липень
Серпень
Вересень
Жовтень
Листопад
Грудень
2023 рік (книги)
2023 рік (періодика)
2022 рік (книги)
2022 рік (періодика)
2021 рік (книги)
2021 рік (періодика)
2020 рік (книги)
2020 рік (періодика)
2019 рік (книги)
2019 рік (періодика)
2018 рік (книги)
2018 рік (періодика)
2017 рік (книги)
2017 рік (періодика)
2016 рік (книги)
2016 рік (періодика)
2015 рік (книги)
2015 рік (періодика)
2014 рік (книги)
2014 рік (періодика)
2013 рік (книги)
2013 рік (періодика)
Сiчень 2022 року
Пропонуємо до вашої уваги список книг, які мали найбільший попит цього року.
Під час складання рейтингу враховувалися запити читачів відділів обслуговування.
 
821.163А65
Андрич Іво Проклятий двір : роман. -Чернівці : Книги-21,2020.-136с.
«Проклятий двір» – один із найкращих і найвідоміших романів Нобелівського лауреата з літератури Іво Андрича. Цей роман побудовано за принципом «історія в історії», що дозволило письменнику поєднати одразу кілька оповідей. Одна з них відбувається на початку минулого століття в стамбульській тюрмі, куди лиха доля закинула монаха-францисканця з Боснії. Інша ж історія сягає XV століття і оповідає про реальну долю Джем-султана, який бореться за владу зі своїм братом Баязидом ІІ. Попри напружений сюжет, це ще й філософський роман, у якому притча про братів-суперників переростає в роздум про сутичку романтичного й прагматичного начал, а «проклятим двором» стає не тільки тюремне подвір’я, а й саме людське життя.
84(4Укр)6А66
Анрухович Ю. Лексикон інтимних міст.- Чернівці:2016.-434с.
Лексикон інтимних міст» – найбільший за обсягом твір Юрія Андруховича. Невтомний мандрівник Україною, Європою, Америкою, автор розповідає нам 111 історій про 111 міст, з якими йому пощастило пережити щасливі й не дуже пригоди.
Розташовані в алфавітному порядку за географічними назвами, ці різножанрові тексти – від есе й оповідань до віршів у прозі – разом становлять автобіографічний атлас світу письменника. Крім того, кожна «лексиконна» пригода є чітко вписаною не лише у просторові, а й у часові координати, що дає змогу читачеві здійснити слідом за автором 111 приватно-історичних стрибків від середини 60-х років минулого століття до наших днів.
Навряд чи варто очікувати від цього атласу, цього вкрай суб’єктивного «посібника з геопоетики і космополітики» об’єктивних характеристик Києва і Львова, Москви і Варшави, Нью-Йорка і Єнакієвого. Але в ньому напевно можна знайти художньо важливіші речі: атмосферу, настрій, образи, запахи й смаки улюблених міст і місць, як вони закарбувалися у пам’яті автора.
636.7 Г 70 1573463
Горовіц А. Собаководство.Що собаки знають, бачать і відчувають нюхом/ Пер. з англ. Н. Лавської.- К. : Видавнича група КМ-БУКС, 2020
Спостерігаючи за собаками, ви, мабуть, не раз задумувались над тим, наскільки ці тварини є розумними, як вони мислять, на що загалом здатні. Александра Горовіц не лише здивує, а й по-справжньому потішить вас, пояснивши з позицій когнітивістики, як собаки сприймають навколишній світ, одне одного та таких дивовижних особин, як люди. Відповіді на важливі запитання любителів собак ви знайдете у книзі "Собаководство". І, повірте, ви будете приємно здивовані, а часом і вражені отриманою інформацією, якщо позбудетесь природної схильності антропоморфізувати наших вірних друзів.
641.56(47-7) І-25 Ф1573485
Івченко З. Готуємо по-українські.- Львів, 2021
Не варениками єдиними живуть українські кулінари! Готувати по-українські не означає нині варити лише борщ. Сучасна українська кухня - це майстерне поєднання традицій із сучасними можливостями, відродження давніх рецептів та створення власних на базі тих продуктів, які дарує нам щедра українська земля. Книга відомої фуд-блогерки Зоряни Івченко, авторки понад двох десятків кулінарних книжок призначається як для вправних кухарів, так і для початківців: кожен знайде тут рецепти до душі.
Ф1573510 641.56(477) К 50
Клопотенко Є. Збавлення їжею з українським смаком.- Київ, 2020
У цій книзі Євген зібрав найкращі традиційні українські рецепти. Адаптувавши їх до сьогодення та детально проробивши кожен з них, він щиро ділиться цими знаннями. Ви обов'язково зустрінете знайомі назви, але й буде багато таких, які ви почуєте вперше. Гортаючи сторінки цієї книги ви поринете в дивовижну подорож світом української кухні, після якої ваше уявлення про неї вже ніколи не буде таким, як раніше. Тож рушаймо!
Ф1573509 641.56(477)(083.12) К 50
Клопотенко Є. Зваблення їжою. 70 рецептів, які захочеться готувати.- Київ, 2021
Автор популярного в Україні кулінарного сайту klopotenko.com, найкращі рецепти якого лягли в основу цієї книги. Євген Клопотенко познайомить вас не лише з добіркою смачнючих рецептів, випробуваних практикою, але й з власною філософсією кулінарії. З цього моменту сніданок, обід, вечеря стануть для вас не буденною необхідністю, а часом насолоди, творчості та щастя. Кулінарні стереотипи у вашій голові ламатимуться, а мозок протестуватиме проти нового. Харчуватися усвідомлено, відмовлятися від звичних продуктів і просто насолоджуватися готуванням вдома - це рух вперед до буденного щастя.
821.161 К59
Кокотюха А.А. Вигнанець і чорна вдова.- Х.Віват,2020.-304с.
Роман "Вигнанець і чорна вдова" відкриває нову серію ретро-детективів від Андрія Кокотюхи. Як і в циклі романів про Клима Кошового дія відбувається на початку ХХ століття, точніше - за декілька років до першої світової війни. Центральний персонаж циклу, молодий київський слідчий Платон Чечель може майстерно розплутати самий загадковий злочин. Однак, саме таланти молодого криміналіста і зробили його вигнанцем: близькі до імператора кола не змогли простити Платону Чечелю того, що серійною маньячкою, які він викрив, виявилась донька таємного радника з Петербурга. Будучи поза законом і в розшуку Чечель має виконати надзвичайно складне завдання і встановити, хто став винуватцем смерті мільйонера фон Шлесера. Крім цікавого детективного сюжету читач, безумовно, оцінить майстерний опис Києва і Київщини тих часів.
Ф1573687 641.56 П 38
Плесконос А.А. Національна спадщина України.- К, 2021
Культурна спадщина кожного народу складається з багатьох історичних шарів, створених в різні епохи людьми з різними світоглядом і досвідом, різними смаками і уподобаннями. Не забудьмо також, що культура- це не тільки сфера професфйного мистецтва, охорони здоров'я чи наукової творчості: існує і масова, непрофесійна культура виробництва, і культура поведінки та побуту. Не буде перебільшенням сказати, що всіх, хто відвідує нашу країну, приємно дивує місцева національна їжа. Однак відповісти на питання, що таке і звідки взялася українська кухня, туристам буде нелегко навіть в епоху інтернету. Ця книжка покликана допомогти визначитися в розмаїтті української кухні - не просто дати інформацію про найбільш популярні місцеві страви, які ви найчастіше знайдете в ресторанах, але також розповісти історію виникнення цих страв.
Ф1570777 726:27-523.4-035.3](477)(084)
Таранушенко, С. А. Знищені шедеври української дерев'яної сакральної архітектури.- Харків, 2021
У книзі зібрано розвідки Стефана Таранушенка, присвячені п’ятьом знищеним шедеврам української дерев’яної сакральної архітектури: Троїцькій церкві 1710 року в селі Пакуль на Чернігівщині, Покровській церкві 1759 року в місті Зіньків на Полтавщині, Вознесенській церкві 1759-1761 років в містечку Березна на Чернігівщині, Введенській церкві 1761 в селі Артемівка на Харківщині, Миколаївській церкві 1790-х років в селі Нові Млини на Чернігівщині. У 1920-30-і рр. автор встиг їх обміряти та сфотографувати перед процесом тотального нищення пам’яток сакрального мистецтва радянською владою.
У виданні в кінці кожної розвідки розміщено qr-код, скануючи який, читач зможе ознайомитися із 3d-моделями знищених храмів і скласти вичерпне уявлення про шедеври української дерев’яної сакральної архітектури, які не збереглися.