Сухорукова Олена  Малина тримає позиції
// Плантатор. - 2022. -№ 1. - С. 76-77  ( 01.01.2022 )

Співпрацює підприємство з фермерами. При цьому їхній статус значення не має, як і обсяги вирощеного. Сировину приймають у будь-якій кількості: від десятків кілограмів до кількох тонн. Головна умова - якість.
- Вимог до сировини у нас небагато, - каже співвласник TOB «Джем ЛТД» Дмитро Мальцев. - Основна: ягоди не повинні текти, інакше вони одразу починають псуватися, з'являється пліснява. До того ж патогени розповсюджуються дуже швидко. Ми провели експеримент. Взяли заражену пліснявою ягідку, а через 15 хв її спори було виявлено в радіусі 40 см. Тоді як бактерії знищуються за температури 70 °С, для спор грибів потрібно не менше 130 °С. Ми з такою температурою не працюємо. Тому ягоди, що потекли, не приймаємо категорично.
Для переробки краще недозрілі, ніж перезрілі плоди.


- Фермер намагається тримати ягоди на гілці довше, щоб вони налилися й нагуляли вагу, однак нам більше підходять ягоди в стані технічної стиглості, коли вони зберігають цілісність, - продовжує Дмитро. - Цукристість значення не має. У стиглої ягоди вона становить 10%, а нам годиться і 8%. До сортів узагалі немає жодної вимоги.
Потужність переробних ліній «Джем ЛТД» становить 5 т на день. Щоб вони працювали безперебійно, ягоди запасають і зберігають у морозильній камері.
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18.