Чепурко Валерія  

15 новацій Закону про мобілізацію

Сергій //7я. - 2024. - 2024. - №16. - С.4  ( 26.04.2024 )

1. Військово-облікові документи
Коли закон набуде чинності, всі чоловіки від 18 до 60 років зобов’язані будуть носити разом з документом, що посвідчує особистість, військово-обліковий документ. Це посвідчення про приписку до призовної дільниці, військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Право перевіряти такі документи надається працівникам ТЦК та СП, поліцейським, прикордонникам. У разі відсутності документа особа може бути піддана адміністративному затриманню для уточнення облікових даних.
Через три місяці після набуття законом чинності має запрацювати фото- і відеофіксація процесу перевірки документів.
2. Уточнення персональних даних
Протягом двох місяців з дня набуття законом чинності всі громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані уточнити адресу проживання, номери телефонів, адреси електронної пошти у ТЦК та СП або через ЦНАП.
Ті, хто перебуває за кордоном, повинні надіслати свої персональні дані на електронну пошту ТЦК та СП або повідомити телефоном.
Недотримання вимоги може розцінюватися як порушення законодавства про мобілізацію і загрожувати штрафом згідно зі ст. 210-1 КУпАП. Зараз на розгляді парламенту знаходяться урядові пропозиції щодо підвищення суми стягнень.
3. Військовий облік за кордоном

 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18, а також в інтернеті: