Усик Світлана  

Подорожуємо за кордон безпечно

//Безпека життєдіяльності. - 2021. - №7. - С.18-19  ( 01.07.2021 )

До подорожі дізнайтеся більше про країну, в яку їдете. І це стосується не тільки пам'яток і хостелів, а й таких важливих речей, на які зазвичай не вистачає терпіння: безпеки, «поганих районів», обмінних курсів, якості води і їжі, можливих захворювань - така інформація допоможе ретельніше спланувати поїздку. Наприклад, за статистикою, в Мадриді обкрадають кожного третього туриста, а тому слід уважно стежити за речами.
Гроші й документи
Перед від'їздом зробіть копії і скани всіх документів. Скани відправте собі на пошту, а копії розкладіть у кілька різних місць - повірте, це стане в нагоді, якщо раптом у вас вкрадуть паспорт.Не носіть із собою багато готівки - особливо в одній кишені. Краще взагалі платити банківською карткою - як мінімум, якщо її вкрадуть, то завжди можна зателефонувати в банк і заблокувати зняття готівки з неї (про номер телефону банку краще по­дбати заздалегідь - не факт, що під рукою в поїздці буде Інтернет).

Існує дослідження: якщо покласти в гаманець фотографію маленької дитини, то шанси, що гама­нець повернуть, значно зростають. Спробуйте! 
 З повним текстом можна ознайомитись у відділі періодики за адресою : пр. Д. Яворницького,18